nlc.hu
Család

Magyarérettségi feladatok 2023-ban

Magyarérettségi: borokról szóló szöveget kaptak a diákok az első részben – frissítve!

A magyarérettségi első részében a diákoknak egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk. A műelemző részben Lázár Ervin novelláját vagy Petőfi és Tóth Árpád versének összehasonlítását lehetett választani.
Diákok a középszintû német írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2022. május 6-án

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a magyarból középszinten érettségizők hétfőn, a magyarérettségi szövegértési részében – írja az Eduline.

A szövegalkotási feladatban a középszinten vizsgázóknak vagy 120-200 szó terjedelemben a Bringázz a suliba! kampány mellett kell érvelniük, vagy szintén ebben a terjedelemben egy ajánlólevelet írhatnak.

Az első feladatsor megoldására 90 perc van, ennyi idő alatt a diákoknak egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk. A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pont szerezhető.

A magyarérettségi műelemző részében a diákok vagy Lázár Ervin A kovács című novelláját elemezhetik, vagy Petőfi Sándor Csokonai című versét kell összehasonlítaniuk Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versével. Ennek a fogalmazásnak 400-800 szavasnak kell lennie.

Hétfőn 9 órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak a pénteken kezdődött érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top