nlc.hu
Szabadidő

Magyarérettségi 2022: az utolsó előtti békeév

Magyarérettségi 2022: ez az utolsó előtti békeév a szakember szerint

Magyar nyelv és irodalommal kezdődnek május 2-án az érettségi vizsgák. A szakember szerint két év múlva már nem lesz ennyire korszerű és gyerekbarát a magyarérettségi.

Hétfőn reggel 9 órakor országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetõje (j) átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án

Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetője (j) átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Az érettségik alatt minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, a maszk viselése javasolt, de nem kötelező. Ugyanakkor azt leszámítva, hogy a kezdés időpontja az első héten 9 óra lesz, és az írásbelin minden teremben maximum 10 fő lehet, minden a pandémia előtti szabályok szerint zajlik majd.

Most utolsó előtti alkalommal lesz korszerű, gyerek- és irodalombarát az érettségi, 2024-től nem ilyen lesz lesz az érettségi

– mondta az RTL Híradónak a magyarérettségiről Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

A szakember szerint az idei az „utolsó előtti békeév érettségije”. 2024-től a gyakorlati szövegalkotás kikerül a középszintű érettségiből, pedig ez a mindennapi életben is fontos tudás, ha például egy kérvényt vagy motivációs levelet akarunk megírni. Az új érettségibe viszont betesznek egy irodalmi műveltségi tesztet, amely főként az irodalomtörténeti, lexikális ismereteket méri, és az elnök szerint azt ellenőrzi, hogy a Nemzeti Alaptanterv anyagát leadta-e a tanár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top