nlc.hu
Szabadidő

A 2022-es magyarérettségi feladatai

Érettségi 2022: egy szótár előszavát és memoriterekről szóló érvelést kaptak a diákok magyarból

A magyar nyelv és irodalommal elkezdődtek a 2022-es írásbeli érettségik, íme az első feladatok.

Egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kapták a diákok a hétfői magyarérettségi első részében – írja az Eduline.

A kétoldalas szövegben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről van szó, és bőven vannak benne nyelvészeti kifejezések. A szöveg elolvasása és értelmezése után az érettségizőknek egy szövegértési feladatsort kell megoldaniuk.

Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetõje átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án

A 2022-es magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjai a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A középszintű magyarérettségi első feladatsorának második részében a diákok két szövegalkotási feladatból választhatnak: vagy egy megadott témáról írnak érvelést, vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell hétköznapi műfajú szöveget írniuk.

Idén az iskolai memoriterekről írhatnak érvelést, vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhatnak meg hozzászólást a tanulók a szövegalkotási feladat során. A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak 90 percük van, ennyi idő alatt kell végezniük a szövegértési és szövegalkotási feladattal.

Frissítés!

A középszintű magyarérettségi második részében egy Szabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak a diákok. 

A szakember szerint az idei az utolsó előtti békeév, ugyanis 2024-től már nem lesz ilyen korszerű és gyerekbarát az érettségi magyarból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top