nlc.hu
Család

Petíciót indítottak, mert két iskola egyházi tulajdonba került

Petíciót indítottak Szentgotthárdon, hogy ne kerüljenek egyházi tulajdonba az iskolák

A Közösen Szentgotthárdért Egyesület petíciót indított azért, hogy két iskola ne kerüljön egyházi tulajdonba.

Petíciót indított a Közösen Szentgotthárdért Egyesület, miután a szombathelyi képviselő-testület hallgatólagosan jóváhagyta, hogy az egyházé legyen a volt Vörösmarty Mihály Gimnázium, illetve a volt Széchenyi István Általános iskola épülete – írja a Szabad Európa

Egy jelentkező kisfiú az iskolában

Egy jelentkező kisfiú az iskolában (Fotó: Getty Images)

2022 decemberében lépett a hatályba a 2022. évi LXXVIII. törvény az egyházakat érintő egyes törvények módosításáról, aminek hatására az önkormányzati-képviselőknek bele kell egyeznie, ha az egyház olyan épületet akar tulajdonba venni, amelyeket feladatellátásra használnak. Ezeknek többsége egyházi fenntartású iskolák, amelyek az önkormányzatoké. 

Szentgotthárdon 2021 óta két iskolát üzemeltet az egyház, amit a szülők többsége szavazott meg. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumot 130 évvel ezelőtt alapították, Vas megye első állami gimnáziumaként. A másik érintett iskola pedig a Széchenyi István Általános Iskola. Az Arany János Általános Iskola továbbra is világi kézben marad. 

A petíció szervezői azt szeretnék, ha az egyház visszavonná a kérését. Korábban akadt már példa arra, hogy az egyház visszalépett azért, mert a polgármester, illetve a képviselő-testület ellenállt, azonban Szentgotthárd polgármestere az egyház mellé állt ebben a kérdésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top