nlc.hu
Család

Patent Egyesület interjú

„A nők reprodukciójának kontrollálása nem más, mint a nők elleni erőszak egy formája”

Az elmúlt hetekben nagy vitát váltott ki az esemény utáni tabletta vénykötelességének kérdése, hiszen továbbra is Magyarország lehet az utolsó uniós tagállam, ahol recepttel lehet csak kiváltani, a sok nő szerint egyébként is nehezen hozzáférhető sürgősségi fogamzásgátló tablettát. Az elsődleges megoldás persze a prevenció lenne, azonban sok iskolát ellehetetlenítenek attól, hogy megfelelő szexuális nevelésben részesüljenek a diákok.

„2015-ben történt, 21 éves voltam, másodéves szülésznő hallgató. Óvszerrel védekeztünk, ami sajnos kiszakadt. Másnap pont gyakorlatom volt a kórházban, délután felkerestem a nőgyógyászati rendelést, ahol korábban már voltam gyakorlaton, ismertek. Első problémájuk az volt, hogy nem oda tartozom területileg, majd miután ezen túlléptek, behívtak. Az orvos minősíthetetlenül, lekezelően beszélt. Részletes beszámolót kért. Annak ellenére, hogy védekezés mellett történt a baleset, felelőtlennek hívott, majd nagy kegyesen felírta a gyógyszert. Mai napig élénken él bennem az a nap, és nem kívánom senkinek ezt a megaláztatást” – meséli E., a nők jogaiért küzdő Patent Egyesület munkatársainak. 

E. története csak egyike azoknak a megalázó és megbélyegző szituációknak, amelyekkel nők millió kénytelenek szembesülni nap mint nap. Néhány pozitív kivételtől eltekintve, a legtöbb történet pontosan azt illusztrálja, hogy az esemény utáni tabletta kiváltása nemcsak egy hosszadalmas procedúra -– holott a nők többsége egyébként kénytelen versenyt futni az idővel –, de a kétségbeesettséget, és kiszolgáltatottságot tetézik a gúnyos megjegyzések és lenéző pillantások. 

Magyarország lehet az utolsó uniós tagállam, ahol vényköteles az esemény utáni tabletta

Az elmúlt hetekben nagy felháborodás övezte azt az esetet, mikor egy Magyarországon tartózkodó külföldi diáklánynak az ügyeletes orvos nem írta fel az esemény utáni tablettát, mondván, hogy „nem fog hozzájárulni az abortuszhoz”. A történet már önmagában jól demonstrálja, hogy a 21. században – ami papíron egy folyamatosan fejlődő és innovatív világ – a nőket még mindig kontroll alatt tartják a saját testüket érintő döntésekkel kapcsolatban. Ráadásul a Patent szerint döbbenetes, hogy Magyarországon praktizálhat olyan orvos, aki nem tudja, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhesség megszakítása között. Az esemény utáni tabletta, illetve az abortusztabletta között a közvélemény se mindig tud különbséget tenni, azonban a fenti példa rámutat, hogy olykor az egészségügyi szakemberek fejében is összemosódik.

Mi a különbség az esemény utáni tabletta, illetve az abortusztabletta között?

„Az esemény utáni tablettát a szexuális együttlétet követően 72 órán belül kell bevenni. Minél korábban alkalmazzák, annál hatékonyabb, ezért érdemes minél hamarabb kiváltani. Ez a gyógyszer gátolja az ovulációt (az érett pete kilökődését a petefészekből), illetve a zigóta beágyazódását (a terhesség beágyazódását). A meglévő terhességre nincs hatással.Az abortusztablettákat a már megállapított terhességek esetén alkalmazzák terhességmegszakítás céljából, kórházi körülmények között. Az abortusztabletták hatására a méhszáj felpuhul és erős méhösszehúzódások jelentkeznek, mely következtében vetélés zajlik le. Bár az eljárás Magyarországon engedélyezett, ilyen gyógyszerek Magyarországon nincsenek forgalomban”  – mondja Dr. Gánti Botond, szülész-nőgyógyász.

Ennek tudatában nem csoda, hogy némi döbbenetet váltott ki, miszerint Magyarország lehet az utolsó uniós tagállam, ahol még mindig recept szükséges a sok nő szerint amúgy is nehezen beszerezhető esemény utáni tabletta kiváltásához. A lengyel kormány ugyanis elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely a 15 év feletti nők számára engedélyezné, hogy vény nélkül vásárolhassanak sürgősségi fogamzásgátlót. Éppen ezért a Patent Egyesület petíciót indított, hogy Magyarországon is változtassák meg a szabályozást, a kezdeményezéshez pedig már több mint 40 ezer ember csatlakozott. 

„Ez egy olyan politikai momentum volt, ami tudtuk, hogy nagy láthatóságot fog adni ennek az ügynek, amivel egyébként már évek óta foglalkozunk. Nagyon kevés olyan szervezet van Magyarországon, amelyik kifejezetten a nők reprodukciós jogainak védelmét is tematizálja. A Patent az egyik ilyen legrégebb óta működő szervezet” – meséli az nlc-nek Petrás Boglárka, a Patent Egyesület munkatársa, majd hozzátette azt is, miszerint az sem mindegy, hogy feminista keretezéssel beszélünk-e ezekről a témákról. Fontosnak tartják hangsúlyozni azt, hogy a nők reprodukciójának kontrollálása nem más, mint a nők elleni erőszak egy formája. 

Ez a nők rendszerszintű elnyomásából, a patriarchális társadalmi berendezkedésből ered, amelyben most is élünk. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez nemcsak a semmiből jön, hanem ez egy olyan rendszernek a része, ami a nők életének különböző aspektusait szabályozza és leuralja.

Petrás Boglárka

Petrás Boglárka (Fotó: Facebook)

„Biztos úgy eszik majd, mint az M&M-s cukrot”

A sürgősségi fogamzásgátló vénykötelességével kapcsolatos kérdések nagy visszhangot kaptak, támogatottsága pedig nemtől függetlenül, eltérőek voltak. Megdöbbentségemet azonban csak az fokozta jobban, amikor az egyik közösségi felületen szembejött velem az egyik felhasználó érvelése, miszerint azért nem kellene eltörölni ezeknek a tablettáknak a vénykötelességét, mert akkor a nők „úgy szednék be, mint a cukrot”. De vajon mi lehet az oka annak, hogy nemcsak hatalmas vita, de rengeteg tévhit is övezi a témát? 

„Van egy ilyen rossz beidegződés eleve a társadalomban, ami a nőkkel szembeni ellenséges sztereotípiákban testesül meg. A nők is tudnak felelősséggel dönteni a saját reprodukciójukat, illetve testüket érintő kérdésekben. A nők is pontosan tudják, hogy ez nem egy fogamzásgátló, hanem egy sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amire indokolt esetben van szükség. Egyébként számtalan módon lehet szabályozni, hogy hányszor lehessen kiváltani” – mondja Boglárka. 

Hogyan hat a testünkre az esemény utáni tabletta?

Dr. Gánti Botond elmondása alapján egyelőre még nincsen korlátozás arra vonatkozóan, hogy egy évben hányszor lehet kiváltani esemény utáni tablettát, azonban hangsúlyozta, hogy ezek magas hormontartalmú készítmények.

„Lehetnek olyan mellékhatásai, mint például fejfájás, hányinger, hányás, hüvelyi vérzés. Egy cikluson belül egynél többször nem javasolt az alkalmazása.”

Az aktivista azt is hozzátette, miszerint a hozzájuk beérkezett történetekből is látszik, hogy ezeknél a sürgős orvosi látogatások alkalmával csak nagyon ritkán kap szakszerű tájékoztatást a „beteg”. 

„A nemzetközi szakmai iránymutatások azt mondják, hogy a vénykötelesség teljesen felesleges már csak azért is, mert nagyon fontos, hogy minél gyorsabban bevegye a nő ezt a gyógyszert, hiszen annál hatékonyabb. Ahogy telnek az órák, egyre kisebb lesz a hatékonysága, és lehet, hogy kicsúszik az időből, utána pedig nem fog működni, felesleges egy ilyen kötelező kört állítani a nők elé.” 

Esemény utáni tabletta

Esemény utáni tabletta (Fotó: Florian Gaertner/Photothek/dpa Picture-Alliance via AFP)

Szexuális edukáció: papíron van, gyakorlatilag nincs 

Persze mint oly sok területnél, ennél a kérdésnél sem lehet elmenni egy kulcsfontosságú dolog, vagyis a prevenció mellett, amely jelen esetben a szexuális edukáció lenne. Elengedhetetlen, hogy a gyerekek megfelelő szexuális nevelésben részesüljenek, amely nemcsak a nem kívánt terhességnek, de az ezzel járó lelki traumának is elejét venné. 

„ A nem kívánt terhességek és az abortuszok számát azzal is lehetne még csökkenteni, ha mindenki számára könnyen elérhetővé tennék a fogamzásgátló eszközöket, hiszen csomóan nem tudják megengedni maguknak. Tök drágák ezek a dolgok, főleg azoknak a kamaszoknak, akik között ez végképp tabutémának számít, így a szüleiknek sem mernek beszélni róla.”

A Patent Egyesület tagjai, mindamellett, hogy rendszeresen felszólalnak az abortusszal kapcsolatos jogok védelmével, különböző foglalkozásokat szoktak tartani a fiataloknak, kézikönyveket és tájékoztató anyagokat adnak ki felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ezenkívül tanárok képzésével is foglalkoznak, hiszen az iskolákba egyre kevesebb lehetőségük van eljutni, holott az intézmények részéről lenne rá igény. De miért? 

A 2021.évi LXXIX. törvény a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló rendelet korlátozza, hogy ki tarthat szexuális felvilágosítást az iskolákban. Az oktatási intézmény a saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottján, illetve az intézményekben lévő iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó szakemberen, vagy az iskolával megállapodott állami szerven kívül, csak az tarthat szexuális kultúrával, nemi élettel, nemi irányultsággal, szexuális fejlődéssel, a kábítószer fogyasztás káros hatásaival, az internet veszélyeivel és egyéb testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozást, ha a jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásba vette.

A probléma azonban csak az, hogy ez a lista – pontosabban a nyilvántartás – nem született meg.

„Nincs olyan, aki törvényesen bemehet az iskolába, de mivel nincs nyilvántartás, ezért valójában nincs mi alapján megbüntetniük. Ez egy ilyen szürke zóna, ami azt eredményezte, hogy egyébként tényleg vannak olyan iskolák, amik megijednek, és nem mernek külsős szervezeteket meghívni. A legutóbbi tanárképzésünkön is például volt olyan pedagógus, aki elmondta, hogy náluk az iskolán belül az igazgató megtiltotta, hogy bármelyik tanár tartson ilyen jellegű foglalkozást vagy beszélgetést, nehogy véletlenül valahogy megsértsék ezt a törvényt, és baj legyen. Ha kiderül, akkor felelősségre is vonhatják az intézményvezetőt.”

Boglárka elmondta, hogy ennek ellenére szerencsére még mindig sok olyan elhivatott pedagógus van, aki pontosan tudja, milyen fontos a szexuális nevelés, ezért a nem túl barátságos törvényi környezet ellenére is nagyjából évente 1000 kamaszhoz jutnak el a NANE Egyesülettel karöltve.

Szexuális edukáció transzparens

Fotó: Patent Egyesület

Pedig a szexuális nevelés égetőbb lenne, mint valaha 

Nem kérdés, hogy a pornó nemcsak a felnőttek, hanem a kamaszok körében is hatalmas rombolást végzett. A gyerekek körülbelül már 10-11 éves koruk között kezdenek el pornográf tartalmakat nézni, amelyben általában a tömény erőszak köszön vissza. A gyerekeknek ezáltal rengeteg információjuk van magáról a szexualitásról, azonban már annál nagyobb a kavarodás. Ugyan, ha nincs is iskolai szexuális nevelés, sok esetben a családokon belül sem tudják, hogyan kellene beszélni az egész életünket végigkísérő „kényes témáról”, a szexről. Ennek oka pedig az, hogy valójában az edukációnak ezen része soha nem is volt jelen az emberek életében. 

„A pornó lett az első számú felvilágosító eszköz, és annak bizony komoly következményei lesznek. Erőszakos attitűdöt sajátítanak el a gyerekek. Nagyon-nagyon sok a szexualizált iskolai bullying, zaklatás, meztelen képek körbeküldése.”

Ezt pedig a NANE által végzett statisztikák is alátámasztják, amelyek a fiatalokat érintő online nemi alapú erőszakot vizsgálták. Kutatásukból kiderült, miszerint a fiatal lányok 55 százalékával már legalább egyszer megtörtént, hogy akarata ellenére kapott képet valaki más intim testrészéről. 23 százalékuk már legalább egyszer fizikai fenyegetéssel is szembesült, 19 százalékukról pedig közzétettek olyan intim fotókat, amelyekbe nem egyezett bele. Persze nem elhanyagolható, hogy ezek a problémák a fiatal fiúkat is ugyanúgy érintik, csak kevesebb számban. 

Szinte nincs olyan lány, aki ne lenne érintett valamilyen formában, és ezt nyilván látják a tanárok is. Nekik is nagyon lenne igényük arra, hogy erről legyen szó a suliban. 

Célba érhet a kezdeményezés? 

Ugyan a petíció megjelenése rengeteg embert megmozgatott, ami mellett rengeteg elrettentő történet is napvilágra került. De vajon ez elég lesz a változáshoz? 

„Mi nagyon bízunk benne, hogy lesz valami eredménye. Dolgozunk azon, hogy ezek a követelések eljussanak a megfelelő helyre. Egyébként volt már rá példa, hogy ilyen társadalmi nyomásgyakorlással el lehetett érni valamit: a párkapcsolati erőszak tényállása is egy nép kezdeményezésének köszönhetően került bele a Büntető Törvénykönyvbe. Bízunk benne, hogy az összefogás most is sikerrel zárul.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top