nlc.hu
Család

Az abortusztilalom következményei

Abortusztilalom: 64 ezer nemi erőszakból fogant terhesség az eredmény

Ha kell még valakinek érv, hogy miért rettenetes ötlet az abortusztilalom, itt a legújabb statisztikák eredménye, amiből kiderült, hogy megugrott a nemi erőszakban fogant magzatok száma, akiket kötelező az anyáknak megszülni.

A „szívverés-törvény”-nek nevezett texasi abortusztörvény értelmében a terhességet nem lehet megszakítani, ha már észlelhető a magzati szívhang, ez alól pedig a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem jelent kivételt.

Miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022-ben a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, 14 államban teljes abortusztilalom lépett életbe. Ezek közül kilencben nem lehet kivételt tenni nemi erőszak esetén sem, azaz ha megerőszakolnak és terhes leszel, meg kell szülnöd a babát – akár akarod, akár nem. A kutatók megpróbálták számszerűsíteni a nemi erőszakból eredő terhességek számát a teljes tilalommal rendelkező államokban – és az eredmény riasztó.

Az abortusz fogalma

„Az abortusz latin eredetű szó, amely elvetélést, idő előtti világra jövetelt jelent. Orvosi szempontból a vetélés lehet:

  • Spontán, akaratlan, azaz külső beavatkozás nélküli világrajövetel, ami a mai orvostudomány szerint a 20. hetet követően már nem feltétlenül vezet halálhoz. Ennek oka általában az anya szervezetének valamilyen elváltozása, illetve a pete vagy a magzat rendellenessége.
  • A művi vagy mesterséges vetélés külső beavatkozás következménye, amit a köznyelv abortuszként használ. Orvosi szempontból ún. közvetlen és közvetett művi abortusz különböztethető meg. Közvetlen művi abortusz esetében a beavatkozás célja a terhesség megszüntetése, a közvetett művi abortusz során a beavatkozás az anya meggyógyítása miatt történik.” – Forrás

Nem csak Texas

A statisztikák alapján 2022. július 1. és 2024. január 1. között több mint 64 ezer terhesség fogant meg nemi erőszak következtében azokban az államokban, ahol az abortuszt betiltották. Ebből a becslések szerint valamivel több mint 5500 történt azokban az államokban, ahol a nemi erőszakra vonatkozó kivételek vannak érvényben – és közel 59 ezer a kivételek nélküli államokban. A szerzők számításai szerint csak Texasban több mint 26 ezer nemi erőszakból fogant terhesség volt az adott időszakban. Samuel Dickman, a tanulmány vezetője elmondta:

Az erősen stigmatizált életeseményeket nehéz mérni. És a szexuális erőszak túlélői közül sokan nem akarják felfedni, hogy átmentek ezen a hihetetlenül traumatikus életeseményen. Soha nem fogjuk megtudni a nemi erőszak és szexuális erőszak túlélőinek valódi számát.

Az eredmények arra utalnak, hogy több ezer megerőszakolt nő esett teherbe azokban az államokban, ahol az abortuszt betiltották. Dickman feltételezése szerint még azokban az államokban is, ahol a nemi erőszakra vonatkozó kivételt tettek, nagyon kevesen végeztek abortuszt – valószínűleg a megfélemlítés miatt. A lehetőség persze ott van, hogy államon kívülre utazzanak abortuszra a teherbe esett nők, ám ez gyakran több 100 kilométert is jelenthet, ami sokaknak elérhetetlen és kivitelezhetetlen utazás lenne, nem is beszélve az anyagi vonzatáról. „A tanulmány azt mutatja, hogy az abortusztilalom egyik következménye az, hogy megugrott a nemi erőszakból fogant terhességek száma” – mondta el a tanulmány vezetője.

„Évente 73 millió abortuszt végeznek világszerte, ezzel a leggyakrabban alkalmazott nőgyógyászati beavatkozásnak számít, az esetek több mint 60 százalékában az oka nem kívánt terhességhez vezethető vissza. Az abortuszok körülbelül 45 százaléka nem tekinthető biztonságosnak, ami az esetek 5-13 százalékában a nő halálához vezet” – olvasható az Amnesty International cikkében. 

A magyar abortusztilalom

„A terhességmegszakítások számáról az 1950-es évek közepétől állnak rendelkezésre viszonylag megbízható adatok. Az 1953-ban bevezetett Ratkó-féle egészségügyi miniszteri utasítás szigorúan büntette az illegális terhességmegszakítást, 1956 júniusától viszont az anya kérésére lényegében feltétel nélkül engedélyezték a terhességek művi megszakítását. Az 1959 és 1973 közötti 15 év mindegyikében több terhességmegszakítás történt, mint amennyi gyermek ezekben az években világra jött. 1974-től változó mértékben ugyan, de a születések száma minden évben felülmúlta a terhességmegszakításokét. Az 1990-es évek közepén mért csaknem 79 ezer művi vetélés száma az ezt követő két évtizedben kevesebb mint felére, 30,4 ezerre esett 2016-ig” – olvashatjuk a KSH Terhességmegszakítások című kiadványában.

Ratkó Anna

Ratkó Anna a Magyar Kommunista Párt népgyűlésén, 1947-ben (MTI Fotó/MAFIRT: Szécsényi József)

A híres Ratkó-féle abortusztilalom 1953-ban sújtotta a magyar népet, amikor Ratkó Anna egészségügyi miniszter utasítására betiltották az abortuszt és börtönnel büntették a terhességmegszakítást. Miután enyhítették a tilalmat, az abortuszok száma a duplájára nőtt, és emelkedett az 1960-as évek végéig, a csúcspontján 206 ezer magzatelhajtást végeztek el egy év alatt. A szülések számával tehát nemcsak manapság foglalkozik olyan sokat a politika, hanem már a 60-as években is alacsonynak számított Magyarországon a születési ráta világviszonylatban.

Megszűnt a szexuális felvilágosítás

Ám az alacsony születési rátára nem az abortusz tiltása lenne a megoldás – és nem is a mostani, hazai szigorítás, miszerint az abortusz előtt a kismamának kötelező meghallgatni a magzat szívhangját –, hanem inkább a szexuális felvilágosítás minél fiatalabb korban, ami a tudatos családtervezést segítené elő, csakhogy ebben a témában sem az Egyesült Államok, sem pedig Magyarország nem jeleskedik túlságosan. Sőt, a homofób és transzfób pedofiltörvény miatt hazánkban szinte teljesen elvágták az iskolai szexuális felvilágosítástól a gyerekeket, ami rettenetes következményekkel járhat.

A WHO adatai alapján a tizenévesek szülési aránya magasabb az olyan országokban, ahol nincs kötelező szexuális felvilágosítás az oktatásban. Ilyen például Bulgária és Grúzia, hozzájuk csatlakozott a felvilágosítás ellehetetlenítésével Magyarország is a pedofiltörvénnyel. A tiniterhesség márpedig nem tréfadolog, a fiatal lányok egészségét és jövőjét is veszélyezteti, ha tizenéves korukban szülnek.

A gyerekeknek joguk van a körülöttük lévő világról megfelelő tudást kapni, tehát ilyen értelemben a gyerekjogok is sérülnek.

„A törvénnyel elvették azt a lehetőséget is, hogy legalább ezeket az információkat segítsünk a gyerekeknek a helyén kezelni, vagy hogy olyan fontos témákról beszélgessünk velük, mint a párkapcsolatok vagy a szexualitás működése” – mondta el egy interjúban az nlc-nek Szabó Luca szexuálpszichológus a pedofiltörvénnyel kapcsolatban.

Tinédzser lány a padlón fekszik

Fotó: Getty Images

A felvilágosítás hiánya miatt a gyerekek nem kapnak hiteles információkat, hiszen a szülők nem szakemberek, nem szexológusok, sokan közülük nem is képesek leülni a gyerekkel a szexről beszélgetni, ami teljesen érthető. A kötelező, oktatás keretein belül tartott felvilágosításnak lenne értelme úgy, hogy azt a megfelelő szakemberek tartsák a gyerekeknek, akik most már egyre fiatalabb korban – átlag kilencévesen – az interneten kapcsolatba kerülnek a pornóval is, ami tovább ronthatja a szexualitásról alkotott képüket.

Pedofiltörvény

A jogszabály szerint az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás „népszerűsítésére”. A jogszabály kimondja azt is, hogy az állam a gyerekvédelmi rendszerben is védi a gyerekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, de rögzíti azt is, hogy 18 év alatti fiatal számára tilos elérhetővé tenni pornográf tartalmakat, a szexualitás öncélú bemutatását, valamint olyat, ami a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérést, annak megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti.

A nők egészsége a tét

Amellett, hogy rettenetes arról olvasni, hogy milyen sok nő életét nyomorítja meg a tilalom, ha meg kell szülni egy nemi erőszakban fogant gyermeket, ráadásul az abortusztilalom még a nők egészségét is veszélyezteti, hiszen akinek nincs pénze máshol legálisan elvégeztetni az abortuszt, az az illegális vagy házi módszerekhez fog fordulni, hogy elhajtsa a magzatot. Ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Ana Langer, a Harvard T.H. Chan School of Public Health professzora szerint teljes tévút és felesleges egészségügyi kockázat a legális abortuszhoz való hozzáférés limitálása:

Láttuk, hogy ezek a törvények nem eredményeznek kevesebb abortuszt. Ehelyett arra kényszerítik a nőket, hogy életüket és egészségüket kockáztassák azzal, hogy nem biztonságos abortuszellátást vesznek igénybe.

A WHO szerint évente 23 ezer nő hal meg illegális, nem biztonságos abortuszok következtében, és további tízezreknél jelentkeznek emiatt jelentős egészségügyi komplikációk világszerte. Egy 2021-es tanulmány becslése szerint az abortusz teljes betiltása az Egyesült Államokban a terhességgel összefüggő halálesetek számának 21 százalékos növekedéséhez vezetne, egyszerűen azért, mert sok esetben a terhesség megtartása veszélyesebb, mint az abortusz. A nem biztonságos abortuszok vagy abortuszkísérletek miatti halálesetek növekedése még ezeken a becsléseken is túlmegy.

A házi magzatelhajtás nem új keletű dolog, a legősibb formái Kr. e. 1500-ig nyúlnak vissza. A Kahun-papirusz, a történelem egyik legkorábbi orvosi szövege szerint például az egyiptomi nők krokodilok ürülékét használták abortuszra és fogamzásgátlásként. A történelem során ezek a módszerek is népszerűek voltak a nők körében az abortuszhoz:

  • Piócák vagy cayenne-i bors hüvelybe helyezése.
  • Puskapor lenyelése.
  • Lépcsőről legurulás (önszántából).
  • Gyomorszájon vágni magukat egy kalapáccsal.
  • Terpentin fogyasztása.
  • Egy éjszakát a hóban kellett tölteni.
  • Ópium fogyasztása.
  • Anyarozs fogyasztása, ami pszichózist okozhat.
  • Kötőtűvel vagy a hírhedt ruhaakasztóval a hüvelybe nyúlás, ami fertőzéshez, sterilitáshoz, maradandó sérüléshez, vérzéshez vagy halálhoz is vezethet.

És hogy mi a konklúzió? Az, hogy békén kellene hagyni a nők méhét, és nem beleszólni erővel, hogy mikor és kitől szüljenek, mert jól látható a fenti borzalmas számok és tények alapján, hogy nem vezet semmi jóra, ha a hatalom akarja diktálni a feltételeket az abortusztilalommal. Nem több baba születése, hanem több nő halála várható tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top