nlc.hu
Család

Mit jelent a bigorexia?

Szteroidok, manipulált képek, bigorexia: veszélyben vannak a kamaszfiúk a TikTokon?

Az étkezési zavarok, a szorongás és a depresszió összefüggésbe hozható a tizenévesek közösségi médiahasználatával. És egyáltalán nem csak a lányokat érinti a probléma.

Az olyan étkezési zavarok mellett, mint az anorexia és a bulímia, amelyek főként a fiatal nőket érintik, sok fiatal férfi válik a tömegnövelés, izomépítés megszállottjává. Ezt a megszállottságot bigorexiának vagy izomdiszmorfiának nevezik, és a kamaszfiúkat különösen veszélyeztetett csoportnak látják a szakemberek.

Az ideális férfitest

A kamaszlányokat, fiatal nőket leginkább az aggasztja, hogy a külső megjelenésük hogyan illeszkedik a társadalmi szépségideálba, amit manapság főleg a közösségi oldalakon szerzett információk alapján határoznak meg. A TikTok, Instagram, YouTube mind olyan platform, ahol az ideálok megfogalmazódnak, a testképpel kapcsolatos elvárásokat magukba szívják a fiatalok, és igyekeznek megfelelni annak, amit a többség szépnek tart. Bár inkább a lányokkal kapcsolatban szoktunk erről a problémáról beszélni, a fiúk sem mentesülnek a közösségi oldalak hatásai alól, csak náluk nyilván nem a smink és a fogyókúra tematika, hanem sokkal inkább az izomépítés iránti megszállottság lesz az, ami akár a testi-lelki egészségüket is károsíthatja.

A férfi testalkat idealizálása egyáltalán nem új keletű. Arnold Schwarzeneggert a 80-as években a mellizmai tették filmsztárrá. A fiúk egy teljes generációja szívta magába a Harcosok Klubját, vele együtt Brad Pitt kidolgozott felsőtestét, vagy épp a Calvin Klein óriásplakátokat a tökéletes testű férfiakkal. A férfiasságnak ez az izmos víziója megkerülhetetlen lett – még az akciófigurákban is megjelent, amelyekkel a gyerekek játszottak.

Mennyire vagy Marvel?

Ma már gyakorlatilag minden Marvel-karakter csupa izom (akit nem Jon Favreau alakít). Az izomépítő kiegészítők és gyógyszerek – a fehérjeporoktól és a kreatintól kezdve a növekedési hormonon át az anabolikus vegyületekig – használata több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. A közösségi média pedig olyan volt, mint a gyújtófolyadék a tűzre, mert most már tényleg bárki előléphet a nagyközönség elé és influenszer lehet egy hét alatt.

Chris Evans és Kumail Nanjiani

Chris Evans és Kumail Nanjiani is teljesen átváltoztak a Marvel kedvéért (Fotó: Profimedia)

Egy 2020-as tanulmányban a kutatók 1000 olyan Instagram-posztot elemeztek, amelyeket férfiak készítettek és/vagy férfiakat ábrázoltak, hogy kiderítsék, hogyan ábrázolják a férfi testet a közösségi médiában, és hogyan reagálnak az emberek ezekre a képekre. A posztok teljes testet vagy felsőtestet ábrázoltak, és a férfiak többsége vékony és izmos volt. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a karcsúbb, izmosabb férfiakat ábrázoló posztok lényegesen több lájkot és kommentet hoznak.

A fő tanulság elég nyilvánvaló volt – míg a nők a szépségre és a soványságra összpontosítanak, addig a férfiak számára az alacsony testzsírszázalék és az izomzat a fontos

– nyilatkozta Thomas Gültzow, Ph.D., a hollandiai Maastrichti Egyetem alkalmazott szociálpszichológia adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője. – Természetesen a legtöbb férfi nem így néz ki, tehát egyértelmű a valóság az Instagram közötti szakadék, de ettől függetlenül az izmos férfiak több pozitív visszajelzést kapnak. És ahogy az algoritmusok működnek, ezekre a férfiakra a jövőben is sok figyelem esik majd. Ez egy ördögi kör.”

A probléma a megszállottság

A Men’s Health cikkében őszintén mesélt a saját történetéről George Mycock, akinek 13 éves korában eltört a gerince sport közben, és egy évig ágyhoz kötve kellett élnie, amitől megduplázódott a súlya. A korábban sportos megjelenésű kamasz nem tudott megbarátkozni új külsejével, diétázni és edzeni kezdett, amit aztán megszállottságig fokozott, miközben falásrohamokkal küzdött. A közösségi oldalakról rengeteg inspirációt merített ahhoz, hogyan kínozza magát az izmok és fittség érdekében. Az irányítás a főiskola első évében csúszott ki igazán a kezéből: „Az egész évet az edzőteremben töltöttem – az edzőteremben tanultam, naponta kétszer-háromszor edzettem. Szó szerint állandóan ott voltam. És amikor a kimerültség miatt nem tudtam edzeni, bezárkóztam egy szobába, zabáltam, és nem beszéltem senkivel.”

George Mycock

George Mycock átváltozása

A fiatal férfi élete az izmok körül forgott, minden média, az összes közösségi oldal számára csak testépítőkből és fitneszinfluenszerekből állt. Ha épp nem volt falásrohama, akkor grammra méricskélte az ételt, és még akkor is fekvőtámaszokat csinált, amikor a munkahelyén kiment a vécére. A teste átalakult, egyre inkább hasonlított az Instán látott izmos férfiideálhoz, de az életmódja miatt egyre kevesebb valódi kapcsolata maradt.

Az izmok mindenek felett

A klinikusok a 90-es években azonosították az ilyen jellegű megszállottság tüneteit, és megalkották rá a bigorexia kifejezést, elterjedtebb nevén az izomdiszmorfiát, ami az izomzat méretével való kényszeres foglalkozást jelenti. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa dr. Babusa Bernadett szerint

az izomdiszmorfiában érintettekre leginkább az jellemző, hogy túlzásba viszik az edzést, speciális étrenden élnek, sok esetben anabolikus szteroidok segítségével hatalmas izomzatot építenek, ám magukat továbbra is vékonynak, gyenge fizikumúnak látják.

 

Természetesen nem arról van szó, hogy minden férfi bigorexiás lenne, aki odafigyel az étkezésére és a rendszeres testmozgásra, hiszen ezt lehet – és kell is – egészséges keretek között tartani. Dr. Babusa Bernadett nyilatkozata szerint: „Az izomdiszmorfiás páciens kényszeresen foglalkozik azzal, hogy erős izomzatra tegyen szert, rengeteg időt, energiát fordít erre. Mivel az edzései és a szigorúan betartott étrendje köré szerveződik a napja, beszűkül az érdeklődése, háttérbe szorulnak társas és intim kapcsolatai, sok esetben pedig különféle szereket, például anabolikus szteroidokat is használ.”

Szteroidok a TikTokon

A TikTokon nem ritka, hogy a testépítő influenszerek nyíltan beszélnek arról, hogy az izmaikat szteroidok segítségével érték el, sőt, oktatják a követőiket, hogyan kezdjék el szedni a szereket. Ilyen testépítők például David Rau a maga 30 ezer követőjével és Dawson Sanchez, akit a 43 ezer követője Daddy Tren néven ismerhet – ez a név egy népszerű szteroidra, a trenbolone-ra utal, amit Sanchez szed, és ami ötször erősebb, mint a tesztoszteron.

Rau és Sanchez az „unnatty” (szlengben: természetellenes) testépítők egyre növekvő közösségének tagjai, akik szteroidokat vagy teljesítményfokozó szereket használnak, és erről az interneten posztolnak.

@davidj.rau Replying to @.rmsy Keeping it a buck.. PER USUAL 💅🏼 #davidjrau ♬ original sound - David J Rau

Bár az olyan influencerek, mint Rau és Sanchez, elismerik a szteroidok egészségügyi kockázatait, ezt másodlagos témaként kezelik, az aggodalmakat megfogalmazó kommentelőket pedig gyakran kigúnyolják. Azzal, hogy átláthatóan bemutatják saját szteroidhasználatukat a mellékhatásokkal együtt, ezek az influenszerek hatalmas követőtáborra tesznek szert.

A TikTokon a #steroid hashtag alatti videók 586,8 millió megtekintést értek el, míg a #steroidtransformation, ahol az emberek a szteroidhasználatuk előtt-után videóit mutatják be, 67,1 millió megtekintésnél jár. A #notnatty pedig, ahol a felhasználók a szteroidokkal elért teljesítményt dokumentálják, 117,6 millió megtekintéssel rendelkezik.

 

A trend támogatói szerint van pozitív oldala is annak, hogy ennyire nyílt párbeszéd indult a TikTokon a szteroidhasználatról, mert így le lehet számolni az influenszerek hamis világával, akik azt közvetítették eddig, hogy kizárólag a diétának és mozgásnak köszönhetik a tökéletes izmaikat. Azzal, hogy egyre többen elismerik, hogy szteroidok nélkül nem tudják elérni az álomalakot, a férfiaknak pont abban segítenek, hogy leküzdjék a bigorexiát. Ez még akár igaz is lehetne, csak az a probléma vele, hogy ezek az influenszerek nem mindig beszélnek arról, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a szteroidoknak. Az Insider által megkérdezett fitneszinfluenszerek, személyi edzők és orvosok szerint ez ahhoz vezetett, hogy sokan – közöttük kiskorúak – kipróbálják a szteroidokat anélkül, hogy megértenék, milyen károkat okozhatnak a szervezetüknek.

@gregdoucettehtlt Overall them bench 500 there is no way they can be natty #trentwins #nattyornot #notnatty #fyp ♬ original sound - Greg Doucette

Szétszerkesztett képek

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a legtöbb influenszer a férfiak között is manipulálja a fotókat, hogy még izmosabbnak tűnjenek, mint amilyenek valójában. Az interneten rengeteg tanács terjed arról például, hogyan szerkesszék meg, hogyan világítsák a képeiket a férfiak, hogy úgy nézzenek ki, mintha szteroidos izmaik lennének.

A probléma annyira elharapódzott, hogy több tanulmány is vizsgálta az úgynevezett Snapchat-diszmorfia jellemzőit, amely olyan rendellenes viselkedés, amelyet a közösségi médiában a képek erőteljes szerkesztése és szűrése miatt a saját megjelenésünkkel kapcsolatos perspektíva elvesztése jellemez. Egyesek még a plasztikai sebészetig is elmennek, hogy segítsenek nekik hasonlítani a róluk készült szerkesztett képekre. Dr. Katharine Phillips, a Weill-Cornell Medicine pszichiátriaprofesszora szerint az izomdiszmorfiában szenvedő férfiaknak a vizuális feldolgozással vannak problémáik, ami azt jelenti, hogy nem látják magukat pontosan, és gyakran azt feltételezik, hogy amit a közösségi médiában látnak, az elérhető.

A fiatalok, a kamaszok óriási nyomást érezhetnek a vállukon, hogy a legjobbak legyenek, kitűnjenek a kortársak közül, csábító a népszerűség, ami a TikTokon olyan könnyen elérhetőnek tűnik csupán azzal, hogy tökéletessé teszik a testüket.

Ez lesz a főszereplő a feedjükben, az életükben, minden eszközt megragadnak, hogy elérjék a célt – ami gyakran nem létezik, hiszen egy átrajzolt testképet kergetnek csupán, nem a valóságot látják.

Nem a tiltás a megoldás

Sok szülő próbálja korlátozni a gyereke hozzáférését a közösségi médiához, akár úgy, hogy előírja, hogy csak egy bizonyos életkortól mobilozhat, vagy úgy, hogy a telefont csak alapvető kommunikációra használhatja. De aki egy kicsit is tisztában van a kamaszok működésével, az tudja, hogy ez vesztes csata lesz. Nigel Barber, Ph.D., evolúciós pszichológus, a Why Parents Matter és a The Science of Romance című könyvek szerzője szerint a szülők erőfeszítései, hogy szabályozzák a gyerekek hozzáférését a testképre veszélyes internetes oldalakhoz, halálra van ítélve.

Ha sikerül is átvinni, hogy ne használják a kamaszok a saját eszközeiken az Instát, TikTokot, vagy épp a YouTube-ot, a barátok készségesen megosztják majd velük a tartalmakat, amikor egymás között vannak. A szakember szerint inkább a konstruktív elfoglaltságok felé lenne érdemes terelgetni a kamaszokat.

Az izmok, a saját megjelenésük iránti érdeklődés a kamaszfiúknál teljesen normális és egészséges. A fizikai vonzerőnek a fiatal férfiak számára is fontos következményei vannak, amint arról több évtizedes szociálpszichológiai kutatások beszámoltak. Ha azonban a fiatalokban a fizikai megjelenésük megváltoztatásának mindenre kiterjedő megszállottsága alakul ki, akkor az életük többi területe kerülhet veszélybe. 

A külsőn kívüli élet

A szakember szerint sok tinédzser számára az iskolai sportban való részvétel egészséges elfoglaltság, amely eltereli a figyelmet az önértékelési problémákról, és növeli az önbizalmat. De a sporton kívül is rengeteg olyan tevékenység van, amelyen keresztül a fiatalok olyan készségeket és kompetenciákat fejleszthetnek, amik hozzájárulnak egy stabil önértékeléshez a külső megjelenésen kívül is. Az olyan kreatív művészetek mellett, mint a zenélés, a festés vagy a színészet, számos olyan kézműves készség létezik, amelyek egy életen át tartó hobbi vagy akár karrier felé is vezethetnek. Ezek közé tartozik a bútortervezés és -készítés, a házépítés, a kert- és tájépítés, a belsőépítészet, az írás, a sakkozás… mindegy, mi az, ami érdekli a kamaszt, a lényeg az, hogy érezze a kontrollt az adott területen, és élvezze, leljen abban örömet, amit hobbiból csinál, és ne legyen köze mindennek ahhoz, hogy milyen a külseje.

És persze a legfontosabb, hogy mutassunk példát és sokat beszélgessünk a kamaszokkal arról, hogy egyáltalán nem az a fő cél az életben, hogy megfeleljünk bizonyos szépségnormáknak, legyen szó akár a karcsúságról, izmokról, frizuráról vagy a magasságról.

Ezek az ideálok az idő múlásával és a társadalmi berendezkedéstől függően folyamatosan változóban vannak. A lényeg az egészséges testben és lélekben rejlik – ha ezt sikerül megtanítani a kamaszoknak, akkor nem kell félteni őket a TikTok bigorexiában szenvedő, szteroidozó influenszereitől sem.

Via: 1, 2, 3, 4, 5 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top