nlc.hu
Család

Kikészült a magyar apa: mi folyik a fiai iskoláiban?

Kis magyar abszurd: nincs tesitanár a sporttagozatos suliban, az informatikai szakközépben az informatikatanár hiánycikk

Aki csak a hírekből tájékozódik, azzal ugyan tisztában lehet, hogy baj van, de azzal már nem, milyen mélypontra érkezett a magyar oktatás helyzete. Egy magyar apuka a gyerekei példáján keresztül magyarázta el az áldatlan állapotokat Facebookon.
Osztályterem

Korchma Zsombor, a Roham irodalmi és művészeti magazin alapítója és főszerkesztője, valamint a Creative Science minecraftos iskolai táborok szervezője a Facebookon panaszkodott arról, milyen lehetetlen helyzetbe kerültek a gyerekei a magyar oktatásban.

Mindkét gyereke tavaly felvételizett, a kisebbiket egy sporttagozatos iskolába, a nagyobbat pedig egy informatikai szakközépiskolába vették fel. Mindkét iskola Budán található, jó hírrel bírnak, de nem tartoznak az elit iskolák közé – írja az RTL.

A tanév vége felé az iskolákban az alábbi helyzet alakult ki:

  • A kisebbik fiának nincs informatikatanára az informatikai szakközépben, az utolsó tavaly szeptemberben mondott fel.
  • A fiúnak a tanévben öt projekthete volt, ami azt jelenti, hogy olyan kevés a tanár, hogy ilyenkor nincs oktatás, vagyis a suli egyik felének tanítanak, a másiknak nem.
  • A sporttagozatos iskolában másfél hónapja nincs tesióra, ugyanis felmondtak a tesitanárok. Tesiórán jó esetben az udvaron fociznak, de az is előfordul, hogy rajzfilmeket néznek.
  • A kisebbik fiúnak hetente kétszer 11:50-re kell iskolába mennie, amikor három ügyeleti órája van (ez azt jelenti, hogy átlagban hetente kétszer nincs oktatás az iskolában, de kötelező bemenni, hogy teljen a tanév).

Radó Péter oktatáskutató a Házon kívül adásában nemrég az oktatás színvonalának hazai zuhanásáról beszélt. Szerinte ha a státusztörvényt elfogadják, a magyar iskolák legfeljebb gyermekmegőrzésre lesznek alkalmasak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top