nlc.hu
Család

A 13. kerültben begyűjtötték a kihelyezett varjúcsapdákat

Sikeres volt a tiltakozás, a 13. kerületben már el is tüntették a kihelyezett varjúcsapdákat

Más módon igyekeznek megvédeni az embereket a madártámadásoktól.

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy lakott területeken elsősorban a varjúfélék, leginkább a dolmányos varjak fiókareptetésekor madártámadásokra lehet számítani, és ez az időszak április végétől indul, és akár június közepéig is eltarthat.

Arra hivatkozva, hogy számos varjútámadásról érkezett hír az elmúlt időszakban, a 13. kerültben úgy döntöttek, hogy több helyen ún. Larsen-féle élőcsapdákat helyeznek el. Ez az intézkedés heves tiltakozást váltott ki, két petíció is indult, tüntetést is szerveztek, levelek is érkeztek a kerület illetékeseihez, és többen is rendőrségi feljelentést tettek az ügyben.

Dolmányos varjú (Corvus cornix) egy budapesti téren

Dolmányos varjú (Corvus cornix) egy budapesti téren 2020. január 29-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A 444 információi szerint Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője szombaton levélben értesítette a tiltakozókat arról, hogy már el is tüntették a kihelyezett csapdákat a háztetőkről, egyrészt “figyelemfelkeltő feliratot, és ha lehetséges, szalagos kordont” helyeznek ki fiókát védelmező varjak támadási helyein, másrészt a Magyar Madártani Egyesülettől kérnek majd szakmai segítséget. 

Ami a két befogott varjút illeti, azokat nem gyilkolták meg, jelenleg egy vidéki vadasparkban vannak, és később szabadon engedik majd a madarakat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top