nlc.hu
Aktuális

Varjútámadásokra számíthatunk a lakott területeken

Elkezdődött a varjútámadások időszaka, így védekezz a felbőszült madarak ellen

Madártámadás érheti a lakosságot. A fiókareptetés időszaka április végétől indul, és akár június közepéig is eltarthat. Ebben az időszakban a szülők fokozattan védik a fiókákat, így több varjútámadásra is számíthatunk.

Madártámadásokra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Lakott területeken elsősorban a varjúfélék, leginkább a dolmányos varjak fiókareptetésekor számíthatunk madártámadásra. Ez az időszak április végétől indul, és akár június közepéig is eltarthat – közölte az MME.

A fiókák ilyenkor elhagyják fészküket, de sokszor még ügyetlenek és nem teljesen röpképesek, ezért a szülők őket védelmezik. Ez egy természetes, ösztönös viselkedés, aminél jóval ijesztőbb és és veszélyesebb eseteket okozhatnak a lakosság által felnevelt, majd elengedett vagy elszabaduló varjúfélék, mint például a vetési varjak fiókái. 

Varjú az ágon

Varjú az ágon
(Fotó: Getty Images)

Európában szinte alig él olyan madár, amely annyira veszélyes lenne, hogy támadásával közvetlen sérülést tud okozni. Nagyobb gondot jelent, hogy az ijedtség következtében az ember megbotlik, elesik vagy kiszalad az úttestre.

Ha azonban mégis madártámadás érne minket, hasonlóan kell eljárnunk, mintha megtámadna minket egy kutya. Mit is jelent ez? Fontos, hogy ne fussunk el, ne forduljunk szembe az állattal, továbbá tárjuk szét a karunkat, ezzel érzékeltetve, hogy sokkal magasabbak és félelmetesebbek vagyunk, illetve kiabáljunk rá az állatra. Abban az esetben, ha ezek nem segítenek, használjuk védekezésnek az éppen kezünk ügyébe kerülő eszközöket. Ez lehet akár egy szatyor, kabát, esernyő, kalap, kézitáska stb. Ha esetleg segíteni szeretnénk a rossz helyre tévedt varjúfiókáknak, vigyük egy bokros, fás területre, azonban ebben az esetben is számítanunk kell arra, hogy a szülők követni fognak minket.

Magyarországot tekintve leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyú-pártól kell tartanunk, ugyanis ha csónakkal, vagy úszva közelítjük meg őket, a szülők szárnyukat és csőrüket bevetve ütve támadhatnak. Fürdőző gyerekek, illetve gyengébb fizikumú felnőttek számára ez igen veszélyes lehet, így nem árt, ha a vízben is szemfülesek vagyunk és a fiókáit vezetgető hattyúkat elkerüljük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top