nlc.hu
Család
A szívhangrendelet után csak nőtt az abortuszok száma

A szívhangrendelet után nem csökkent, hanem nőtt a terhességmegszakítások száma

A rendelet nem állította meg az abortuszok számának növekedését.

Szeptemberben lett Magyarországon hatályos az a rendelet, ami alapján a nőket terhességmegszakítás előtt szembesíteni kell a magzat életjeleivel. A Válaszonline cikke szerint az ún. szívhangrendelet elfogadását követően azonban nem csökkent az elvetetett magzatok száma, hanem nőtt.

Ultrahang-készülék

Fotó: Pexels

Mint írják, 2022 második felében olyan történt, ami tíz éve nem fordult elő, négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma:  2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal több abortuszt végeztek. Ami pedig a területi különbségeket illeti, hat megyében a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta, és a cikk szerint növekedés már augusztusban megkezdődött, sőt, akkor volt igazán sokkoló, a száz születésre jutó abortuszmutató 18 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben.

Hozzáteszik, az arányok növekedésének nem a szívhangrendelet az oka, a megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat. Hasonló történt a 2008–2010-es válság idején is, amikor utoljára nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya, több évig tartó születési visszaesést okozva. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top