nlc.hu
Baba

Módosulnak az abortusz szabályai: meg kell hallgatni a szívhangot

Ezután csak úgy végezhetnek abortuszt Magyarországon, hogy az anyákkal először meghallgattatták a magzat szívhangját

Már meg is jelent és pár nap múlva hatályba is lép az abortusz magyarországi szigorítása.
Ultrahang

Módosított az abortusz szabályain Pintér Sándor belügyminiszter. Ennek lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. A belügyminiszter rendelete megjelent a Magyar Közlönyben, szeptember 15-én már hatályba is lép. A jogi szöveg „a magzati életfunkciók működésére utaló tényező” magyarul és az orvosi gyakorlat szerint a magzat szívhangja lehet. 

Értsd:

csak akkor végezhető el az abortusz, ha a várandós nők előtte meghallgatják a magzat szívhangját.

A módosítást régóta követeli Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, és Novák Katalin is utalt rá egy korábbi beszédében, amikor azt mondta, támogatni fogja azokat, akik „a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre” – e–lékeztet a 24.hu. A kormány Ungár Péter kérdésére korábban tagadta, hogy szigorítást tervezne.

Hogy mi a baj ezzel – és általában azzal, amikor (férfi) politikusok hozzányúlnak az abortuszkérdéshez – kiderül erről szóló podcastunkból, az abortusztörvény rendeletének mostani módosításáról pedig véleménycikkünkben is írtunk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top