nlc.hu
Család

A brit monarchia drágulása

Drágult a brit monarchia, nagyon megugrottak a kiadások

Kiderült, mennyibe kerül jelenleg a briteknek a királyság intézményének működtetése.

Drágult tavaly a brit monarchia fenntartása, de a ráfordítások emelkedésének mértéke így is jóval elmaradt a 40 éve példátlan inflációtól. A Buckingham-palota beszámolója szerint 107,5 millió font (több mint 46 milliárd forint) hivatalos dologi kiadással járt a királyság intézményének működtetése. Ez 5 százalékkal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

III. Károly

III. Károly király beiktatási ceremóniája is komoly kiadásokkal járt – Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Az emelkedést mindenekelőtt a Buckingham-palota renoválásának költségei okozták. A felújítására tavaly 43 millió fontot fordítottak, a renoválást ugyanis nem lehetett halogatni, mert egyre nagyobb volt a tűz és a csőtörés veszélye az elhasználódott infrastruktúra esetleges meghibásodása miatt.

A monarchiára elkülönített állami juttatás az elmúlt pénzügyi évben 86,3 millió font volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Ez az Egyesült Királyság minden egyes lakójára 1,29 font kiadást jelentett. A monarchia tényleges dologi kiadásai azonban ezt 21,2 millió fonttal meghaladták, és ehhez a Buckingham-palota felújítási költségei mellett II. Erzsébet királynő nagyszabású búcsúztatási szertartásainak és az új uralkodó, III. Károly király beiktatási ceremóniájának kiadásai is hozzájárultak, valamint az emelkedő infláció.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top