nlc.hu
Otthon

II. Erzsébet palotáinak titkai

Titkos ajtók, arany csodák – A legjelentősebb szobák II. Erzsébet otthonaiban

Különleges barangolásra hívünk! Nézzük meg együtt II. Erzsébet palotáinak legnagyobb, legkülönlegesebb szobáit virtuálisan!

II. Erzsébet királynő palotái hatalmas szobákkal rendelkeznek, melyek az elmúlt évszázadok alatt számos impozáns fogadásnak adtak helyet. Azon szerencsések, akik jártak valamelyik palotában, finom selymekről, színes szövetekről, aranyozott dekorációról és pazar történelmi kincsekről számolnak be. A szobák falait sokszor Rembrandt, Rubens és Van Dyck alkotásai ékesítik. Egy-egy palotán belül találkozhatunk a neoklasszicizmus, a viktoriánus vagy éppen a barokk stílussal is.  

Az 1844-es szoba

Különös neve van a Buckingham-palotában található szobának, amely az egyik legjelentősebb és legfontosabb szoba II. Erzsébet londoni rezidenciáján. Itt fogadja a királynő, valamint a királyi család valamennyi tagja a palotába érkező hivatalos vendégeket, úgy, mint Barack Obamát vagy éppen Angelina Jolie-t. A helyet 19. századi, kék és arany, selyemből készült bútorok ékesítik, valamint egy íróasztal, melyet még David Roentgen készített. A nagyközönség előtt természetesen ez a szoba csupa titok és rejtély, maximum a fotókon csodálhatjuk meg.

Az Az 1844-es szoba a Buckingham-palotában

Angelina Jolie és II. Erzsébet az 1844-es szobában, a Buckingham-palotában (AFP PHOTO / Anthony Devlin / POOL (Photo by Anthony Devlin / POOL / AFP)

White Drawing Room (Fehér Szalon)

Szintén a Buckingham-palotában található 755 szoba egyike a Fehér Szalon, amelyet viszonylag gyakran láthatunk, mivel legtöbbször itt rögzítik a királynő karácsonyi beszédét. Több kisebb fogadást is tartanak itt, amelyeken igencsak meglepi a jelenlévőket az uralkodó, amikor az egyik szekrénynek vagy tükörnek álcázott, titkos bejáraton keresztül érkezik vagy távozik. A szobában egy aranyozott S & P Erard  zongora áll, amelyet még Viktória királynőnek készítettek. A kandalló fölött pedig a gyémántkoronát viselő Alexandra királyné portréja lóg, aki II. Erzsébet dédanyja volt. A szobában számos arany, kék és vörös színű porcelán, valamint bronzból készült váza található.

II. Erzsébet a Buckingham-palotában
Megnézem
Összes kép (4)

Trónterem

Kifejezetten gyakran tűnt fel a The Crown sorozat első évadában a Buckingham-palotában található trónterem, nem véletlenül. A hatalmas vörös függönyökkel, aranyozott díszekkel a palota legimpozánsabb része, melyet sokkal aktívabban használtak, mint manapság. Itt készültek el II. Erzsébet esküvői fotói, valamint a koronázása utáni hivatalos képei is. De itt mosolygott boldogsággal teli arccal a kamerába Vilmos herceg is az esküvője után. A trónteremben található trónt vagy széket, 1953-ban kapta II. Erzsébet, mint koronázási ajándékot. Férje, Fülöp széke csak jóval később készült el. Legutóbb akkor nyerhettünk bepillantást a kissé teátrális szobába, amikor a brit uralkodó a trón három várományosával, vagyis Károllyal, Vilmossal és Györggyel mosolygott közös fotón.

II. Erzsébet esküvője
Megnézem
Összes kép (5)

Crimson Drawing Room (Bíbor Szalon)

Ez a szoba már a Windsor-kastélyban található, és vélhetőleg sokat járkál erre manapság az uralkodó, aki március óta ebben a kastélyban él a férjével a koronavírus-járvány miatt. Ahogyan a nevéből is kiderül, ebben a szobában bizonyos a vörös dominál, töménytelen mennyiségű arannyal felturbózva. A berendezés többségét IV. György kedvenc beszállítója, a Morel & Seddon készítette még az 1800-as évek elején.  1992-ben súlyos tűz ütött ki a Windsor kastélyban, amely után ezt a szobát is teljesen felújították.
 

Bíbor Szalon Windsorban

Karácsonyfa a Bíbor Szalonban (Fotó: Profimedia)

Green Drawing Room (Zöld Szalon)

Szintén Windsorban található a Zöld Szalon, amely valamennyiünk számára ismerős lehet. Hogy honnan? Nos, itt készültek Meghan Markle és Harry herceg hivatalos esküvői fotói még 2018-ban, valamint a kis Archie keresztelője után is itt készültek a felvételek. Az itt található berendezések nagy részét is a Morel & Seddon készítette, de XVI. századi francia porcelánkészlet is megtalálható a szobában. 

II. Erzsébet és unokái, dédunokái
Megnézem
Összes kép (4)

Grand Reception Room (Nagy fogadóterem)

Szintén Windsorban található ez a hatalmas szoba, mely korábban bálterem volt. A falakat hatalmas, Párizsban készült gobelinek díszítik, melyek Médeia és Iaszón történetét mutatják be. 

Bálterem a Windsor kastélyban
Megnézem
Összes kép (3)

I. Mária skót királynő hálóterme

A Holyroodhouse-palota számos különleges esemény helyszíne volt az elmúlt évszázadokban. Itt ment feleségül I. Mária skót királynő  Lord Darnley-hoz még 1565-ban.  Mária hálószobájába egy keskeny, kanyargós lépcsőn lehetett eljutni, mely a torony tetejébe vezetett, majd egy alacsony bejáraton keresztül lehetett belépni a szobába, amely nem lehetett valami könnyű magának Máriának sem, tekintve, hogy becslések szerint 180 centi magas volt.  A szoba mennyezete vésett tölgyfából készült, a falakat pedig festett oszlopok, párkányok díszítették. A hálóból nyílt a vacsorának helyt adó nagyobb terem, ahol a társuralkodó szerepre vágyó férje 1566-ban megölette, a királynő titkárát, David Rizziót.  Egy évvel később Darnley-t is megölték a palotában.

I Mária skót királynő hálóterme
Megnézem
Összes kép (2)

Minden, ami királyi:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top