nlc.hu
Szabadidő

Filmek, sorozatok II. Erzsébet életéről

II. Erzsébet élete a filmvásznon – a legjobb filmek és sorozatok a királynőről

II. Erzsébet királynőért rajong a fél világ, nem csoda, hogy az élete megihleti a filmek és sorozatok készítőit is.

II. Erzsébet olyan uralkodó, amilyet elképzelünk magunkban, amikor királynőkről és királyokról olvasunk. A képzeletünknek persze segítenek a róla készült filmek és sorozatok is, a következőkben nézzünk meg olyan darabokat közülük, melyekből kicsit jobban megismerhetjük II. Erzsébet életét és bepillantást nyerhetünk a brit királyi udvarba.

The Queen (A királynő)

Az angol-francia-olasz életrajzi drámában II. Erzsébet szerepében Helen Mirrent láthatjuk, aki már volt I. Erzsébet egy brit sorozatban és Zsófia Sarolta brit királyné a The Madness of King George (György király) című filmben. A királynő című filmben aztán magára öltötte II. Erzsébet szerepét, amiért meg is kapta az Oscar-díjat, annyira zseniálisat alakított.

A történet középpontjában az a hét áll, amikor Diana hercegné halála megrendítette az országot, és a királynő hívei sem értették, miért hallgat a királyi család. Feszültséggel teli film, amiben a királynő belső vívódásaiba is bepillantást nyerünk.

Filmek és sorozatok II. Erzsébet királynőről

Részlet A királynő című filmből, amely II. Erzsébetről és Diana hercegnéről szól (Kép: IMDb)

The King’s Speech (A király beszéde)

II. Erzsébet apjáról, VI. Györgyről szól ugyan A király beszéde című film, mégis beleillik a felsorolásba, hiszen a királynő gyerekkorában történt eseményeket elevenít fel. Colin Firth alakítása, VI. György király megjelenítése szintén Oscar-díjat érdemelt több kategóriában is. II. Erzsébet apjának történetében láthatjuk, milyen feszült helyzetet hagyott maga után VIII. Eduárd, amikor lemondott a trónról a szerelméért, és VI. György nyakába szakadt az uralkodás. A király a dadogása miatt nehezen mondott nyilvános beszédeket, ám végül olyan segítőre akadt, aki a dadogáson és az önbizalmán is segített. A filmet II. Erzsébet is látta, és azt mondta róla, hogy Colin Firth remekül alakította az édesapját, ami valószínűleg nagyobb elismerést jelentett a színésznek, mint az Oscar-díj.

II. Erzsébetről szóló filmek és sorozatok

Részlet A király beszéde című filmből, melyben II. Erzsébet gyerekkorába nyerünk bepillantást (Kép: IMDb)

The Crown (A Korona)

Hatalmas sikerrel fut 2016. óta a The Crown, azaz A Korona című sorozat, amely II. Erzsébet uralkodásáról szól. Érdekessége, hogy állítólag a legdrágább sorozat, ami valaha készült, az eddigi három  évad alapján. Minden évad egy külön korszakot ölel fel II. Erzsébet életéből, láthatjuk, ahogy a bátortalan kezdetek után kemény kezű, határozott uralkodó válik belőle. Mindez meghintve egy jó adag magánélettel, családon belüli viszályokkal és konfliktusokkal, amit a nézők imádnak, nem csoda, hogy annyira népszerű lett ez a sorozat. Állítólag a királyi család is rajong érte, és mindig nézik az új epizódokat.

II. Erzsébet királynő élete filmekben és sorozatokban

II. Erzsébet uralkodását kíséri végig A Korona című sorozat (Kép: IMDb)

A Royal Night Out (Hercegnők éjszakája)

Erzsébet királynő és húga, Margit 1945-ben „szöktek ki”, hogy együtt ünnepeljék a néppel a II. világháború végét. A Hercegnők éjszakája ezt az éjszakát örökíti meg úgy, hogy azért vegyítik benne a valós és fiktív elemeket. A filmben kicsit másképp ábrázolják ezt az eseményt, mint ahogy történt, ugyanis nem szöktek meg a hercegnők, hanem a szülők elengedték őket, illetve nem is egyedül, összesen két kísérővel mentek a nép közé, hanem egy nagyobb társasággal, barátokkal és katonákkal együtt. És természetesen szó sem volt vad bulizásról, illedelmes hercegnőként csak sétáltak a tömegben és hajnal egyre már haza is értek. De azért persze érdemes megnézni a Hercegnők éjszakája filmet, egyrészt mert bájos történet, másrészt pedig II. Erzsébetről szól, így nyilván kihagyhatatlan.

II. Erzsébetről készült filmek és sorozatok

A fiatal II Erzsébet kalandját jeleníti meg a Hercegnők éjszakája című film (Kép: IMDb)

The Windsors

Egy kis kakukktojás a The Windsors sorozat, már csak azért is, mert magyarul nem találjuk meg egy csatornán sem, de ettől még érdemes tudni róla, hiszen maga II. Erzsébet is szokta nézni ezt a sorozatot (a pletykalapok szerint legalábbis). A komédiában igyekeznek a készítők a királyi család körüli aktuális történéseket feldolgozni, így a most futó harmadik évadban például viccelődnek Harry és Meghan kapitulálásával is, mindezt olyan angol humorral, amit csak az edzett Monty Python rajongók értékelnek igazán. De úgy tűnik, hogy a királynő nem sértődős, mert a hírek szerint jókat nevetgél a karikatúrán, ami a családját és az életüket jeleníti meg.

II. Erzsébet és a királyi család

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top