Drágult a brit monarchia, nagyon megugrottak a kiadások

F.C. | 2023. Július 01.
Kiderült, mennyibe kerül jelenleg a briteknek a királyság intézményének működtetése.

Drágult tavaly a brit monarchia fenntartása, de a ráfordítások emelkedésének mértéke így is jóval elmaradt a 40 éve példátlan inflációtól. A Buckingham-palota beszámolója szerint 107,5 millió font (több mint 46 milliárd forint) hivatalos dologi kiadással járt a királyság intézményének működtetése. Ez 5 százalékkal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

III. Károly király beiktatási ceremóniája is komoly kiadásokkal járt – Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Az emelkedést mindenekelőtt a Buckingham-palota renoválásának költségei okozták. A felújítására tavaly 43 millió fontot fordítottak, a renoválást ugyanis nem lehetett halogatni, mert egyre nagyobb volt a tűz és a csőtörés veszélye az elhasználódott infrastruktúra esetleges meghibásodása miatt.

A monarchiára elkülönített állami juttatás az elmúlt pénzügyi évben 86,3 millió font volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Ez az Egyesült Királyság minden egyes lakójára 1,29 font kiadást jelentett. A monarchia tényleges dologi kiadásai azonban ezt 21,2 millió fonttal meghaladták, és ehhez a Buckingham-palota felújítási költségei mellett II. Erzsébet királynő nagyszabású búcsúztatási szertartásainak és az új uralkodó, III. Károly király beiktatási ceremóniájának kiadásai is hozzájárultak, valamint az emelkedő infláció.

(MTI)

Exit mobile version