nlc.hu
Család

7 olcsó, házi készítésű fejlesztő játék a gyereknek

7 filléres házi készítésű játék, ami nemcsak leköti, hanem fejleszti is a gyereket

Tudjuk, hogy akár egy fakanállal is képes órákig eljátszani a gyerek, ezért mutatunk néhány szinte semmibe nem kerülő otthoni elfoglaltságot, amelyek lekötik a kicsiket, és segítik a fejlődését.
Egy kislány rajzol a konyhában

Anyaként, szülőként igyekszünk a legjobban segíteni a gyerekünk intellektuális fejlődését, és olyan játékokat adni neki, amelyek támogatják ebben. A mai játékdömpingben könnyen érezhetjük úgy, hogy a gyerekünk hátrányt szenvedhet, mert a család nem engedheti meg magának a drága játékokat. Sokan küzdenek hasonló aggodalmakkal, miközben a kisgyerekeknek igazából nincs is szükségük játékokra. Koruknak megfelelő fejlesztő tevékenységekre annál inkább, de ezt ingyen vagy fillérekből is ki lehet hozni. Íme néhány egyszerű és olcsó módszer, amelyekkel te is segítheted a gyerek kreativitását és kognitív fejlődését, és közben remekül fognak szórakozni.

1. Egymásba rakható tárgyak

A kicsik imádják az egymásba pakolható dolgokat, újra és újra játszani fognak velük. A háztartásban fellelhető dobozokból, tartókból, tégelyekből pillanatokat alatt készíthetsz egy négy-öt darabos szettet. Kezdd a legnagyobbal, tegyél bele egy kisebbet és folytasd így tovább. Szinte bármit használhatsz, amit otthon találsz: cipősdoboz, müzlis papírhenger, fém kakaósdoboz. A házi készítésű egymásba rakható dobozok további előnye, hogy a gyerekek azt is megtanulják, hogyan kell kinyitni és bezárni őket, rájuk tenni a fedelet. Bónuszként próbáld ki azt is, hogy a legkisebb dobozba elrejtesz valamilyen „kincset”. A meglepetés akár rendszeresen változhat is, cserélgesd a játékban elrejtett kincset, és garantált, hogy hatalmas örömet fogsz okozni a gyereknek. Sőt, meg is fordíthatjátok a dolgot, lepjen meg ő valamivel téged.

2. Pohártorony

Szintén sláger a dolgok egymásra rakása, a toronyépítés, ami könnyedén megvalósítható olcsó papírpoharakkal is. Ha a gyerekek még túl kicsik az összetett falakhoz és bonyolult mintákhoz, akkor is jól fognak szórakozni, ha csak néhány poharat egymásra tesznek, majd leborítják az építményt. A poharak egyébként arra is kiválóak, hogy egymásba rakják őket.

3. Beltéri homokozó

Egy nagyméretű műanyag doboz életmentő lehet azokon a napokon, amikor nem lehet kimenni a szabadba homokozni. A dobozba önts rizst, szárazbabot, lisztet vagy apróbb méretű tésztát – ez lesz a „homok”, amit aztán lapátolni lehet. Keress néhány különböző méretű és formájú kanalat, kisebb műanyag edényeket, és máris kezdődhet a móka! Ha kisebb a gyerek, akkor csak felügyelet mellett játsszon, nehogy az orrába vagy máshová kerüljön például a rizs!

Tipp: olyan helyen állítsd fel a „homokozó dobozt”, ahol utána könnyű összeseperni. Akár a gyereket is bevonhatod a takarításba, hozhatja a saját seprűjét és lapátját.

4. Óriási téglák

Öblítsd ki az üres tejes dobozt, és máris kész a gigantikus építőkocka! Ehhez szükség van némi rákészülésre és előzetes tervezésre, hogy néhány hét alatt minél több dobozt összegyűjtsünk, de ha már megvan 10-15 darab, semmi akadálya annak, hogy tornyokat, várakat, erődítményeket és természetesen a plüssállatok számára házakat építsen a gyerek. Nem csak egyféle „téglát” használhatunk, ha vannak más méretű-formájú dobozaink, az még izgalmasabbá teszi az építkezést.

5. Festés vízzel

Pár olcsó ecset és egy vödör víz akár órákra lekötheti a gyereket az udvaron vagy a teraszon. Lehet a járdára, a kerítésre rajzolni vagy írni, sőt akár a kerti bútorokra is pingálhatnak – kárt nem okoznak, viszont talán egy kicsit tisztábbak lesznek a bútorok.

6. Zsírkréta dörzsölés

Vedd le a zsírkrétáról a papírját, és használd úgy, hogy a rajzpapírra fektetve, dörzsölve színezel vele. Most jön a trükk: tegyél a papírlap alá falevelet, csipketerítőt, faragott doboztetőt, cipőtalpat vagy bármi mást, és a dörzsölős módszerrel átkerül a minta a lapra. A gyereked le lesz nyűgözve, és bámulatos képeket fog készíteni!

7. Árnyékok a papíron

Teríts le egy nagy papírlapot a járdára. Az egyik gyerek álljon rá, hogy árnyékot vessen, a másik pedig rajzolja körbe. Vagy egyikük feküdjön rá a lapra, míg a másik körberajzolja a testét. Ezután a figurát ki lehet vágni, kiszínezni, felöltöztetni, sőt, akár életnagyságú öltöztetős babát is készíthettek belőle, amit az évszaknak megfelelő ruhákba kell bújtatni. Ha nem akarsz nagy papírra költeni, vagy nehéz beszerezni, a játék kicsiben is működik: egy A4-es lapon egy virág, termés, levél vagy bármilyen más tárgy árnyékát is körberajzolhatjátok.

+1 Palackba zárt rizsszemek

Tegyünk egy kevés rizst és némi ételfestéket egy műanyag palackba, és tuti, hogy jó ideig el lesz tőle bűvölve a gyerek, ahogy figyeli a flakonban mozgó színes rizsszemeket. Ne lepődjünk meg, ha annyira rákattan, hogy mindenhová magával akarja majd vinni. 

(Motherly)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top