nlc.hu
Család

Saját magán végzett császármetszést az anya

Saját magán végzett császármetszést az anya – Hihetetlen, de ő és a babája is túlélte

Egyszerre csodálatos és brutális annak a mexikói nőnek a története, aki felvágta a saját hasát, hogy így segítse világra a babáját.

Minden kismama azt reméli, hogy a szülése zökkenőmentes lesz, és egészséges kisbabát hoz világra. Komplikációk, kockázatok mindig előfordulnak, és az is gyakori, hogy császármetszéssel kell világra segíteni a csecsemőt. Az viszont túlzás nélkül rendkívüli és egészen hihetetlen, ami egy mexikói kismamával történt: saját magán hajtott végre császármetszést.

Szülés az isten háta mögött

Az eset egy Inés Ramírez Pérez nevű 40 éves nővel történt még 2000-ben, amelyről az International Journal of Gynecology and Obstetrics című folyóiratban számoltak be. A nyolcgyerekes anya két évvel korábban vajúdás közben elveszítette a babáját, mert az akadályozott szülés során a nő és a baba testi adottságai, vagyis mechanikai okok miatt a csecsemő nem tudott hüvelyi úton világra jönni.

A császármetszés utáni heg egy nő hasán

Császármetszés utáni heg egy nő hasán. A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

Pérez egy kis hegyi faluban, egy egyszobás faházban élt Mexikó déli részén, ahol nem volt áram, vezetékes víz és csatornázás. Ilyen előzmények és körülmények mellett indult be nála a szülés, de 12 óra vajúdás után, mivel nem volt vele más felnőtt, aki segíthetett volna, úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgokat.

„Nem bírtam tovább elviselni a fájdalmat – mondta a Sydney Morning Heraldnak egy interjúban. – Eldöntöttem, ha a babám meg fog halni, akkor nekem is meg kell halnom. De ha egyszer felnő, akkor látni fogom a növekedését, és a gyermekemmel leszek. Úgy gondoltam, hogy isten mindkettőnk életét megmenti.”

Szerencséje is volt

Miután ezek a gondolatok végigcikáztak az asszony fejében, megivott három kupica tömény szeszes italt, majd – az állatok levágása során szerzett tapasztalatait is felhasználva – a tettek mezejére lépett: egy konyhakéssel háromszori próbálkozás után átvágta a hasát a bőrön, a zsíron és az izmokon keresztül. A méhet hosszanti irányban és guggoló helyzetben vágta fel – valószínűleg ezzel a technikával kerülte el, hogy a belső szervei megsérüljenek. Egy óra múlva kihúzta kisfiát a véres sebből. Szerencsére a baba azonnal felsírt és tudott lélegezni.

Pérez nem vérzett túlzottan, így meg tudta kérni az egyik gyerekét, hogy hívjon egy ápolót, mielőtt elveszítette volna az eszméletét. Amikor a nővér megérkezett, a beleket visszahelyezték a testébe, majd egy közönséges varrótűvel és pamutfonállal összevarrták a sebet.

Tíz nap után kiengedték a kórházból

Az anyát ezután a legközelebbi kórházba vitték, ami körülbelül nyolc órányira volt. A kórházban a sebészek meggyőződtek arról, hogy nem történt vérmérgezés, nem sérültek a belső szervek, majd két műtétet hajtottak végre rajta: elsőzör helyreállították a bemetszés helyét, majd egy héttel később helyrehozták a beleit ért sérülésekből adódó szövődményeket. Tíz nappal az operáció után a nő teljesen felépült, és kiengedték a kórházból.

Amikor erről a megdöbbentő történetről készítettek szakmai jelentést, csupán szóbeli, nem hiteles beszámolók álltak rendelkezésre hasonló esetekről. Olyanról nem tudni, hogy az anya saját magán végzett császármetszést, és ő, valamint a babája is túlélte volna a beavatkozást. A mexikói nő vidéki környezetben, távol a megfelelő egészségügyi ellátástól kényszerült a példátlan döntésre, ami életveszélyes, ezért a rend kedvéért tisztázzuk, hogy senki se próbálkozzon hasonlókkal.

Arra egyébként kórházi körülmények között van lehetőség, hogy a császármetszés után a kismama maga emelje ki a babát a saját hasából. Ritka eljárásról van szó, és persze az anya nem magának végzi el az operációt, de már ilyen is van, úgy hívják: anya által asszisztált császármetszés.

(IFLScience)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top