nlc.hu
Család
Ilyen 11 gyerekkel az élet

Egész napos robotolás és hajnalig tartó munka? Így telik egy 11 gyermekes édesanya napja

Belegondoltál már abba, hogy vajon milyen lehet az élet 10-nél is több gyerekkel? Egy 11 gyermekes édesanya most beszámolt arról, hogyan is telnek a mindennapjai. Hajnalban kelés, mosás, főzés takarítás, tanulás és még az éjszakába nyúló munka? Élő példa lehet arra, hogy bizony semmi sem lehetetlen.
Egy kisfiú egy párnával játszik a szobában

Sokszor még két gyermekkel is kivitelezhetetlenek a mindennapok, sőt, nagyon komoly logisztikát és energiaszintet igényelnek, de még abban az esetben ha nincs gyerekünk akkor is érezhetjük magunkat hasonlóan. Már számos reality sorozatban bukkantak fel olyan családok, ahol 10 vagy még annál is több gyermekkel rendelkező szülők meséltek a mindennapjaikról, továbbá arról, hogy hogyan sikerült megbirkózniuk a rájuk váró kihívásokkal. 

Egy 11 gyermekes édesanya, Lisa Tanner úgy döntött, hogy megosztja egy átlagos napját a világgal. Lisa szerencsés helyzetben van, ugyanis szabadúszó íróként dolgozik, így van lehetősége otthonról dolgozni, habár vélhetően az elmúlt évek során felborult a bioritmusa. Gyemekei magántanulók, így a délelőttjeik nagyrésze azzal telik, hogy segíti a gyerekeket a tanulásban. Nem csoda, hogy ez hatalmas energiaszintet igényel, majd ezt követően este jöhet a második műszak. 

A reggelek és a délelőttök: 

Lisa elmondása alapján a gyerekek akkor kelnek, amikor csak szeretnének, hiszen nem kell iskolába járniuk. Ébredés után jöhet a reggeli, amely egy körülbelül két órás művelet, hiszen nem egyszerű 11 főnek eleget tenni, így szerencse, hogy a legtöbben már önállóan kiszolgálják magukat. A reggeli után jöhet az öltözködés, amit a kicsikkel kezd.

Lisa mindemellett egy Angelman-szindrómás tinédzsert is nevel, így ő a szokásosnál nagyobb figyelmet igényelhet.

(Az Angelman-szindróma egy veleszületett genetikai betegség, amely visszamaradottsággal, beszédzvarral és különböző viselkedésbeli zavarokkal jár)

A házimunka és a takarítás elvégzése után az édesanyának mindig emlékeztetnie kell a gyerekeket arra, hogy bizony, kezdetét veszi a tanulás. Egy gyors éneklés után az órarend megbeszélése következik, majd belevágnak a tanulásba – írja az Insider.

„Közösen dolgozunk a történelmen, a természettudományokon és a művészeteken, és differenciálom az oktatást, hogy mindenki megfelelő oktatást kapjon. Miután a csoportos tanulás befejeződik, a gyerekek az önálló munkára térnek át, például olvasásra, helyesírásra és matematikára” – mesélte.

Ebédidő: 

A tanulás után jöhet az ebédidő, amihez Lisa férje is csatlakozik. Nem csoda, hogy ilyenkor azonnal megrohamozzák a gyerekek és szinte minden részletet megosztanak velük a délelőttjükről, az ebéd után pedig jöhet a jól megérdemelt szórakozás.

„A hét minden napján az egyik gyerek kiválaszt egy tevékenységet, amit ebéd után együtt csinálunk. Ma a 14 éves fiam a Ticket to Ride társasjátékot akarta játszani” – részletezte.

Ezt követően jöhet egy délutáni csendes pihenő, majd a felváltva nézhetnek mesét, illetve játszhatnak az udvaron. Miután mindenki befejezte a szabadfoglalkozás kezdetét vehetik a ház körüli tevékenységek.

Vacsoraidő: 

11 gyermek esetén a szülők kénytelenek alaposan felosztani a munkálatokat, így vannak, akik kuktaként segédkeznek a vacsora elkészítésében és akadnak olyanok is, akik gondoskodnak a ház rendbetételéről és összehajtogatják a ruhákat. Abban azonban egyetértenek, hogy a vacsora a kedvenc elfoglaltságuk, hiszen ilyenkor újra egyesülhet a család. 

Lisa igyekszik minden egyes gyermekével minőségi időt tölteni, így elmondása alapján a vacsora után mindenkivel fél órát tölt el, egy általa választott tevékenységgel. 

„Nagyon várom ezt az időt” – tette hozzá. 

Miután a gyerekekkel töltött idő véget ért, Lisa egy csésze kávé mellett vág neki az éjszakázásnak, hogy ellása az írói tevékenységeit. 

„Bár néhány nap kihívás sokáig fennmaradni, nagyon hálás vagyok a szabadúszó-írói munkámért. Lehetővé teszi számomra, hogy anyagilag is hozzájáruljak a családom megélhetéséhez, az otthoni tanítás mellett” – mesélte.

Ez a fajta feszített, és megállás nélküli tempó számunka szinte lehetetlennek tűnik, azonban egy másik 11 gyermekes édesanya elmondása alapján hozzá lehet szokni, és egy idő után már nem okoz bármiféle nehézséget. 

Nehéz? Nem. Azóta nem, amióta a családi normáinkat és elvárásainkat már kisgyermekkorukban meghatároztuk. Mostmár ez “normális” számukra. A házimunka normális, a közös szoba normális, a főzésben és az ételek elkészítésében való segédkezés normális, a hülyéskedés és a szórakozás normális. Amikor az idősebb gyerekek ifjúsági csoportba szerettek volna menni és a barátaikkal együtt akartak lógni, a kisbusz vagy a 15 személyes furgon vezetése is normális volt 

-fejtette ki egy édesanya. 

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top