nlc.hu
Család

Kétszázszor intézkedtek az iskolaőrök a múlt tanévben

Bilincselés és gázspray: kétszázszor intézkedtek az iskolaőrök az elmúlt tanévben

Szerencsére a legtöbbször nem kellett kényszerítő eszközt alkalmazni.
Női kéz bilincsben

Három év alatt már 342-en hagyták ott az iskolaőri szolgálatot és így is hiány van belőlük, pedig egy év alatt száznál több új iskolaőr állt szolgálatba és már 571 intézményben vannak jelen – írta meg a hvg.

A lap által kikért adatokból kiderült az is, hogy az elmúlt tanévben az iskolaőrök 199 esetben intézkedtek, ebből 25 volt testi kényszer, emellett akadt egy-egy bilincselés és gázsprézés is, a gumibot viszont egyszer sem került bevetésre.

Bár az iskolaőrök bár a budapesti vagy a megyei rendőr-főkapitányságok állományába tartozó “közfeladatot ellátó” személyek, nem rendőrök, így sem fegyverük, sem fegyverhasználati joguk nincs. Sajátos jogkörük viszont van és ennek részeként – szabályozott módon és megfelelő körülmények között – kényszerítő eszközt használhatnak. Akár a gyerekekkel szemben is, de intézkedési jogosultságuk csak az iskola területére és csak tanítási időben terjed ki. A testi kényszer mellett lehetőségük van a bilincs, a gázspray és a gumibot bevetésére is.

A hvg megtudta, hogy országszerte összesen 199 intézkedés történt, amiből 54 esett meg Borsod megyei oktatási intézményekben: ezek közül komolyabb következményekkel 5 eset járt, hiszen 3 végződött testi kényszer, egy bilincs, egy pedig gázspray (vegyi eszköz) használatával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top