nlc.hu
Aktuális

Több lett az iskolaőr

Alig indult a tanév, de már többször is intézkedniük kellett az iskolaőröknek

Toborzásuk és kiképzésük folyamatosan zajlik.
rendőr,

Míg a 2022-2023-as tanév végén 579 iskolaőr teljesített szolgálatot a hazai oktatási intézményekben, az új tanév kezdetén, szeptember elsején már 690 volt a létszámuk – tudta meg a Népszava. A kiképzett iskolaőrök száma így összesen 544 intézményben tette lehetővé a szolgálatellátást a tanév első napján. Bár a 2023/2024-es tanév még csak bő két hete indult el, a szeptember elseje óta már öt alkalommal kellett intézkedniük az iskolaőröknek.

Tavaly a leggyakoribb esetek közé a garázdaság bűncselekménye tartozott, amelyet a testi sértés és a kábítószer-birtoklás, valamint a különböző vagyon elleni cselekmények (főleg lopás) követtek, de az is előfordult, hogy az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt kellett szabálysértési eljárást indítani. 

Mint a lap megjegyzi, nemcsak a rendőrség, hanem a kormány is több egyenruhást szeretne az iskolákba; jövőre már több mit egymilliárd forintot fordítanának a kiképzésükre. Továbbra is várják a jelentkezőket, ugyanis az iskolaőri státuszoknak csupán a 86 százaléka van feltöltve.

Az iskolaőrség létrehozásáról 2020-ban döntött a kormány. Az intézkedés akkor mintegy 500 iskolát érintett, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Mint arról többször is írtunk, az iskolaőr része a tantestületnek, állandó jelleggel van jelen az iskolában – különösen azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak. Fegyver nincs nála, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, valamint intézkedési jogosultsága is van az iskolaőrnek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top