nlc.hu
Család

Iskolaőrség

„Az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket” – megszólalt egy leendő iskolaőr

Elsősorban megelőzni szeretnék a konfliktusokat az iskolaőrök, de ha elfajul a helyzet, ők is előveszik a rosszabbik énjüket. Megszólalt egy leendő iskolaőr.
Iskolaőr

„Mindig az adott helyzet dönti el, hogyan járunk el. Ha például Pistike egyest kapott, és dühében szétrúgja a padot, akkor csak felszólítjuk a cselekmény abbahagyásra” – mondta a Népszavának egy hamarosan munkába álló iskolaőr, aki jelenleg a tanfolyamot végzi az egyik dunántúli régióban.

A neve elhallgatását kérő férfi azt mondta, ha olyan helyzet áll elő, hogy egy diák vagy az apja ütni próbál, akkor az iskolarendőrök is előveszik a rosszabbik énjüket. Végső esetben használhatnak gumibotot, könnygázsprét, bilincset, „de az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket”.

Az iskolaőrnek készülő férfi egyébként profinak és sokrétűnek érzi a tanfolyamot, ahová a rendőrségtől és a Klebelsberg Központtól is érkeztek óraadók. Polgárjogot, büntetőjogot, taktikai felkészítést, pszichológiai és pedagógiai alapismereteket tanultak, és hangsúlyozta, hogy arra oktatják őket, hogy a konfliktusokat megelőzni kell.

Az iskolaőr tanári kérés nélkül nem mehet be egy órára, de ha megrongált bútorokkal, tárgyakkal találkozik, kötelessége hatósági eljárást indítani. Erről először a helyi kapitányságot értesíti, csak után tájékoztatja az igazgatót.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Kovács Tamás)

Még több cikk az iskolaőrökről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top