nlc.hu
Család

Ingyenes jogosítvány középiskolásoknak

Ingyen jogsi a kamaszoknak: felizzott a vita az interneten, hogy mennyire jó ötlet ez

Alaposan felbolygatta a közvéleményt az ingyen jogosítvány tervezete, amit a középiskolásoknak gondolt ki a kormány. Jó vagy rossz ötlet az ingyen jogsi?

Jövő szeptembertől – azaz a 2024/2025-ös tanévben – tervezik bevezetni azt, hogy a középiskolásoknak és szakképzésben résztvevőknek ingyenes legyen a „B” kategóriás jogosítvány megszerzése. A hvg összefoglalója szerint a törvénytervezetben ez olvasható: „Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.” Ezt a kacifántos megfogalmazást úgy értelmezhetjük, hogy a forgalmi vizsgáig ingyen lesz az elméleti és a kötelező 30 gyakorlati óra is, ami nagyon nagy összeget jelent.

Biztonságosabb közlekedés

A nagyobbik gyermekem pont ebben a cipőben jár, középiskolás és a jogosítvány megszerzésén dolgozik már jó ideje, és bizony mélyen bele kellett nyúlni a zsebünkbe eddig ahhoz, hogy eljusson a forgalmi vizsgáig. Nemcsak a saját tapasztalatunk az, hogy bődületesen drága a jogosítvány megszerzése jelenleg, hanem a KSH adatai szerint is már 2022-ben ott tartottak az árak, hogy 300 ezer alatt nem érhettük el a jogsit. Azóta csak tovább drágult a helyzet, most átlag 10 ezer forintnál tart egy gyakorlati óra, amiből minimum 30 órát kell venni a forgalmi vizsgáig, és ehhez még rájön az a cirka 100+ ezres összeg, amit az elméleti oktatás és vizsgadíjak jelentenek. Ebből a szempontból nagy örömhír az ingyenes jogosítvány a szülőknek és középiskolásoknak, akik jogosultak lesznek rá. Az, hogy milyen feltételek mellett lesz ingyenes, még nem derült ki, epedve várjuk a részleteket.

Abból a szempontból is jó ötlet az ingyenes jogsi, hogy így szélesebb réteg sajátíthatja el már tizenévesen a KRESZ szabályait, illetve azt, hogy milyen egy autós szempontjából közlekedni.

Ez a tudás márpedig hasznos akkor is, ha az életben nem vezet autót valaki, ugyanis gyalogosként, biciklisként, bárhogy közlekedőként sokkal nagyobb biztonságot jelenthet, ha tisztában van az autós szemszögével és szabályrendszerével az ember. Hiszen autók között kell közlekednünk akkor is, ha két lábon vagy épp buszon megyünk A-ból B-be. Részemről még azt az ötletet is örömmel üdvözölném, ha egyenesen a tananyag része lenne a jogosítvány a középiskolásoknak, hogy mindenki egy biztosabb alappal közlekedjen. Az ingyenes jogsi azt vetíti elő, hogy a jövőben akár biztonságosabbá is válhat a közlekedés, ami mindenképpen nagy előrelépés lenne a mostani állapotokhoz képest.

Képünk illusztráció (Forrás: Getyy Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getyy Images)

Száguldó tinédzserek

Ha a közösségi oldalakon felizzott vitát nézzük az ingyenes jogosítvány kapcsán, akkor azonban bőven találunk ellenérveket és felháborodást is a kommentek között. Az ellenzők szerint az, hogy jelenleg drága a jogosítvány megszerzése, egyfajta előszűrőt jelent, hogy csak olyanok üljenek kocsiba, akik annyira akarnak vezetni, hogy a félmilliós összeget is hajlandók kifizetni érte. Ellenérv továbbá az is szerintük, hogy így még több autó lesz az utakon, és le fogják rohasztani a tömegközlekedést az ingyenes jogsi miatt, mikor pont az ellenkezőjére kellene törekedni és a tömegközlekedést fejleszteni, hogy csökkenjen az autóforgalom a városokban.

Olyan véleménybe is belefutottam, hogy az ingyen jogsi miatt most aztán boldog-boldogtalan ámokfutásba kezdhet majd az utakon, és egymást nyírják ki majd a felelőtlen, száguldozó tinédzserek.

Egyelőre, mivel nincsenek részletek a tervezetről, nehéz lenne állást foglalni a két tábor között, az viszont elég valóságos aggodalomnak tűnik, hogy vajon miből fogja ezt a lépést a kormány finanszírozni? Mi lesz az autósiskolákkal, őket hogyan fogják kompenzálni? Vagy államosítva lesznek az autósiskolák is? És mi lesz a 2024/2025-ös tanévig az autósiskolákkal? Mert most, akinek kamasz gyereke van, biztos, hogy megtorpan és kivárja az ingyenes jogsi részleteit, nem fogja beíratni a gyerekét sokszázezres jogsira, ha egy év múlva ingyen is megkaphatja. Sok kínzó kérdés van tehát az ingyenes jogsi körül még, ami mind tisztázásra vár, reméljük, mihamarabb előrukkolnak a válaszokkal az illetékes hivatalok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top