nlc.hu
Család

Ingyenes lehet a jogsi a diákoknak

Már jövő ősztől ingyenessé válhat a jogsiszerzés a diákok számára

Felpezsdítené az autósiskolák forgalmát az intézkedés, mivel a magas költségek miatt jelenleg kevesen jelentkeznek a tanfolyamokra.
autósoktatás,

Ingyenessé válhat a B kategóriás jogosítvány megszerzése a középiskolában és a szakképző intézményekben tanulók számára a jövő szeptemberben induló tanévtől – értesült az RTL Híradó az Igazságügyi Minisztériumtól. A részletekről még egyeztetnek az érintett minisztériumok.

Az autós iskolák örülnek, azt remélik, többen jelentkeznek hozzájuk, mert az elmúlt két évben 30-40 százalékkal csökkent a forgalmuk a magas árak miatt. “Jelentős a csökkenés az utóbbi években, közel 40 százalék. Ugyanakkor jelenleg a 17-18 éves korosztály körülbelül csak olyan 20 százalékot tesz ki, tehát várhatóan ez az arány jelentősen növekedni fog” – nyilatkozta Pető Attila, oktató.

Sok fiatal tanul Jovánovics Jánosnál, de a pécsi oktató tapasztalatai szerint sokan elhalasztják a drága gyakorlati órákat. “A legújabb tendencia az, hogy a fiatalok – mivel állami támogatás is van – a KRESZ-tanfolyamot elvégzik, visszaigényelhetik a költségeit 25 ezer forint értékig, és megállnak, mert saját tőkével nem rendelkeznek” – jegyezte meg a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Szövetségének az elnöke. A 25 ezer forintos állami támogatást 5 év alatt 163 ezren kapták meg, ez 4 milliárd forintba került a költségvetésnek. Az, hogy a diákok ingyenes jogosítványa mennyiből jönne ki, egyelőre nem tudni, de akár 10-12 milliárd forintos terhet is jelenthet az államkasszának.

Amúgy aki ma vezetői engedélyt akar szerezni, annak 300 és 700 ezer forint közötti összeggel kell számolnia.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top