nlc.hu
Család

Ingyenes jogosítvány középiskolásoknak

Ingyenes lesz a jogsi a középiskolásoknak szeptembertől

Most már biztos. Az ősszel induló tanévtől vehető igénybe ez a támogatás,
autósoktatás,

2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak – jelentette be közösségi oldalán Tuzson Bence. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Minderről tavaly még csak annyit lehetett tudni, hogy dolgoznak az érintett tárcák a részleteken, azaz kialakítás alatt állt a támogatás igénybevételének formája, módja. Akkor még nem derül ki, hogy a forgalmi vizsgáig terjedő ismeretszerzés minden költségét állja az állam, ideértve a vizsgáig előírt 29 gyakorlati órát is, aminek elég borsos az ára.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került a jogosítvány megszerzése. Az áremelkedés már kétéves viszonylatban is jelentős, ugyanis 2020 végén ez még csak 216 300 forint volt. Ma már a jogosítványok összköltsége több mint félmillió forintra rúg.

Ennek nyomán azonban a közösségi oldalakon egyből felizzott a vita akkoriban az ingyenes jogosítvány kapcsán, bőven megjelentek ellenérvek a kommentek között. Az ellenzők szerint az, hogy jelenleg drága a jogosítvány megszerzése, egyfajta előszűrőt jelent, hogy csak olyanok üljenek kocsiba, akik annyira akarnak vezetni, hogy a félmilliós összeget is hajlandók kifizetni érte. Ellenérv továbbá az is szerintük, hogy így még több autó lesz az utakon, és le fogják rohasztani a tömegközlekedést az ingyenes jogsi miatt, mikor pont az ellenkezőjére kellene törekedni és a tömegközlekedést fejleszteni, hogy csökkenjen az autóforgalom a városokban.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top