nlc.hu
Család

A Youtube hatása a gyerekekre

Letiltanád a Youtube-ról a gyereket? Egy négygyermekes anya megtette!

Már az ovisok is youtube-oznak, de ha szigorú szüleik vannak, akkor is eljutnak az iskolában már idáig a gyerekek. Egy anyának elege lett a Youtube-ból és letiltotta róla a gyerekeit, aztán rájött, hogy ez számára is büntetés, de kitart a tiltás mellett.

„A Youtube betiltása inkább büntetés számomra, de mégis ezt kell tennem – kezdi Samm Davidson, négygyermekes anya a beszámolóját. – Elegem van abból a sok szörnyűségből, amit a gyerekeim összeszedtek ezen a platformon.”

De miért utálja annyira a Youtube-ot az anya? Leginkább azért, mert úgy látja, rosszat tesz a gyerekeinek, ha sokat nézik a videókat. Valójában a saját örömére gyakran youTube-ozik, keresgéli a fotós oktatóanyagokat vagy épp a házfelújítási tippeket. És évek óta a Youtube-hoz fordul segítségért, ha otthon javítani, vagy szerelni kell valamit, mert mindenhez talál lépésről lépésre videót. Úgyhogy a saját telefonjáról nem áll szándékában törölni az alkalmazást, de a ház többi eszközéről kitiltotta a Youtube-ot a gyerekei érdekében.

„A pokolba is, az év elején már betiltottam a Youtube Shorts-ot, de az csak a bevezetője volt az új Youtube-tilalomnak – írja az anya. – Hogy tisztázzuk, ez számomra inkább büntetés, főleg a nyári szünetben, amikor a Youtube az egyetlen fix program, amivel mindig le lehetett kötni a gyerekeket.

Amikor szükségem volt egy perc (vagy 20) nyugalomra, hogy telefonáljak, dolgozzak, vagy csak levegőhöz jussak, a Youtube biztosította számomra ezt a luxust. De ezen a ponton már több szól ellene, mint mellette.

Annak ellenére, hogy igyekszem határokat és szabályokat szabni a végtelenített videózásnak, szinte mindig az internetes pokol valamelyik bugyránál kötnek ki, különösen a 8 és 10 éves fiaim. Mert az internet a vadnyugat, és a Youtube minden gyerek idomítatlan paripája, amely a határtalan káoszba viszi őket.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az anya tisztában van vele, hogy a Youtube Kids a rendelkezésére állna a tartalom szűrésére, de a fiai már túllépték azt a pontot, hogy elég lenne nekik a Kids szűrése. Leginkább sporthírességek és játékvideók érdeklik őket, amelyek többségét különböző hip-hop dalokkal színesítik a készítők, amelyek sokkal inkább felnőtt fülnek valók. Általában csak akkor veszi észre Davidson, hogy megint valami nem túl kedves kifejezéssel ismerkedtek meg a fiai, amikor a vacsoraasztalnál vagy a kocsiban elkezdenek énekelni az orruk alatt.

Úgy tűnik, amikor naivan beleegyeztem, hogy hagyom őket „touchdown highlights”-ot nézni, nem vettem figyelembe, hogy ezek az összeállítások explicit zenére készültek, olyan kifejezésekkel, amelyeknek a súlyát egészen biztosan nem értik, de megismétlik. Csodálatos.

A másik nagy probléma az anya számára, hogy olyan videókat néznek a gyerekek, amikben a videósok csak elmondják, mit látnak, beszélnek a videojátékokról, sportról, amit néznek, vagy épp a Pokemon-kártyákról, amiket húznak. Ezekben a videókban rengeteg a trash talk és az idegesítő fecsegés, ami Davidson szerint átragad a gyerekeire.

„Nem mondom, hogy biztos vagyok benne, hogy a Youtube-fogyasztásuk okozza ezt, de nem tudom elképzelni, hogy segítene nekik normálisan viselkedni – teszi hozzá az anya. – És persze a legnagyobb probléma a tényleges szörfözés. Például amikor beleegyezem, hogy a fiam megnézzen egy NFL-videót, akkor feltételezem, hogy egy hosszú montázst fog nézni a nagyszerű elkapásokról, szerelésekről és minden másról, amit a futballisták csinálnak.

De ez a generáció, akiknek a figyelme össze-vissza ugrál, a videó végén a „tovább” gombra kattintanak, mielőtt még észrevennék, hogy megtették.

Így aztán, amikor 10 perc múlva elhaladok mellettük, és átnézek a válluk felett, a »touchdown ünnepléstől« már eljutottak egészen a »káromkodás közbeni, póló nélküli palackdobálásásos« videóig. Ebből ki kell szállni.”

Davidson két hete döntött úgy, hogy nincs több Youtube a gyerekeknek sem telefonon, sem számítógépen. Eddig a gyerekek még nem kaptak idegösszeomlást, de tény, hogy dühösek a tilalom miatt és mindennap könyörögnek azért, hogy anya engedje a Youtube-ot. Davidson azonban kitart, és reméli, hogy hamarosan a gyerekei is belátják, hogy mindez az ő érdekükben történik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top