nlc.hu
Család

Kis híján belehalt a darázscsípésbe egy székesfehérvári nő

Kis híján belehalt a darázscsípésbe egy székesfehérvári nő

A férje hihetetlen lélekjelenlétének is köszönheti, hogy még él.
darazsak

A székesfehérvári, 50-es éveiben járó asszonyt vasárnap a saját kertjében többször is megcsípte egy darázs. Mivel az asszony közvetlenül a csípés után nehezen kapott levegőt, szólt a férjének, aki azonnal értesítette a mentőket a súlyos allergiás reakcióról – írja Facebook-oldalán az OMSZ.

A posztból kiderül, hogy az ügyeletes mentésirányító azonnal több egységet is riasztott; köztük egy mentőhelikoptert is. „A rémült férj eközben kocsiba ült a feleségével, hogy a mentőautó számára könnyebben megközelíthető főútig vigye a rossz állapotban lévő asszonyt” – írja a poszt, amiből kiderült, hogy a nő légzése összeomlott a kocsiban.

A férj azonnal hívta a mentőket, és végül telefonos utasítások alapján megkezdte az újraélesztést is, amit a gyorsan helyszínre érkező mentők folytattak végül. Szerencsére az idejében megkezdett mellkasi nyomások és a gyors ellátás rövid időn belül sikerre vezetett: a nőt stabil állapotban szállították kórházba.

Egyetlen csípés is lehet életveszélyes

Bár a darázscsípés a legtöbb embernél enyhe tüneteket okoz, és inkább kellemetlen, mintsem veszélyes, azoknál, akik érzékenyek a méregre, egyetlen csípés is életveszélyes reakciót okozhat.

Normál esetben a csípés éles fájdalommal, majd a helyén égető érzéssel, bőrpírral, duzzadással és viszketéssel járhat. A csípés helye feldagad, helyén fehér folt alakul ki, a fájdalom pedig néhány órán belül elmúlik.

Súlyos esetben az extrém bőrpír és a duzzanat két-három napon át tovább fokozódik, hányás és hányinger is jelentkezhet. A darázscsípés legsúlyosabb allergiás reakciója az anafilaxia: ez akkor következik be, amikor a szervezet sokkot kap a darázsméreg miatt.

Ilyen esetekben azonnal sürgősségi ellátást kell kapnia az érintettnek.

„Félek, hogy még egy csípést nem élek túl”

Tolvaj Hajnalkát tavaly lódarazsak támadták meg; az elmondások szerint az egyik példány annyira agresszív lett, hogy még a mentőautóban is támadta a fiatal nőt. Hajnalka akkor elmondta, a csípést követően heves allergiás reakciót kapott, a mentősök pedig jó negyven percig küzdöttek azért, hogy lelket verjenek belé.

„Oxigént kaptam, meg kétfajta szert a darázscsípés által kiváltott allergiás rohamra” – mondta, majd hozzátette, hiába érzi magát jobban, a történtek miatt fél kimerészkedni az otthonából. „Úgy érzem, még egy csípést nem élnék túl” – magyarázta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top