nlc.hu
Család

Itt az új Edison100 lista, ismét lehet szavazni

Edison100: szavazz, hogy a gyerekek jövőálló tudást kaphassanak

Ismét lehet voksolni azokra a szervezetekre, akik szeretnének segíteni abban, hogy a gyerekek helyt tudjanak állni folyamatosan változó világunkban.

Az idén 5 éves Edisonplatform összegyűjtött ismét 100 olyan innovatív szervezetet, akik a 21. századi tudásra készítik fel nemcsak a gyerekeinket, hanem a szülőket és a pedagógusokat is.

Az ő tevékenységükön keresztül megismerhetjük, melyek azok a képességek és kompetenciák, amelyek a jövőben kiemelten fontossá válnak és felértékelődnek a szaktudás mellett. Ez adhat egyfajta kapaszkodót és fókuszt a sokasodó szülői félelmek ellen a jelenlegi bizonytalanságokkal teli, gyorsan változó világban, segít nekik az eligazodásban, és közreműködni abban, hogy minél több mai óvodás, iskolás találja meg a helyét a későbbiekben az értelmes munka világában.

A kezdeményezés weboldalán található kereső segítségével életkorra, érdeklődési körre, kompetenciára, vagy akár lokációra szűrve is válogathatnak a szülők. A kattintható térkép pedig egy klikkre bővebb információt ad az adott programról.

A lista szereplőit nyolc kategóriába sorolták attól függően, hogy az adott szervezetek fő tevékenységükben milyen területre fókuszálnak.

  • A Digitális Világ kategória azoknak a szülőknek lehet érdekes, akik a tudatos médiafogyasztásról, okoseszközökről és az online térben való személyiségjogokról szeretnének edukálni gyermeküket.
  • A Világ és Én kategória azoknak, akik megmutatnák gyermeküknek világunk sokszínűségét, amiben a gyerekek és felnőttek nagyon eltérő képességekkel, érdeklődési körrel, lehetőségekkel és háttérrel rendelkeznek
  • Az Egészség kategória annak az anyukának, apukának szól, akiknek fontos gyermekük testi, lelki és mentális fejlődése, valamint egy egészségtudatos szokásrendszer kialakítása top prioritás számukra.
  • Az Esélyt Mindenkinek kategória azoknak szól, akik többet szeretnének tudni arról, hogy hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik számára milyen programok és segélyszolgálatok állnak rendelkezésre.
  • A Fenntarthatóság kategória azoknak szól, akik szeretnék gyermeküket egy környezettudatos szemléletre és életvitelre nevelni.
  • A Kreativitás kategória olyan szülőknek szól, akiknek gyermeke imád alkotni, és szeretné, hogy tehetsége, szenvedélye izgalmas élménypedagógiai foglalkozásokon kibontakozhasson.
  • A Tudatos Nevelés kategória azoknak szól, akiket a szülői szerepben való helytállás, a családi harmónia és gyermeknevelésben rejlő lehetőségek érdekelnek.
  • A Tudomány kategória pedig azoknak, akiknek gyerekét a természettudomány izgalmas világa, a programozás és a modern technológiai eszközök kötik le leginkább.
Gyerekek törnek egy rajzolt hegy csúcsa felé

Fotó: Getty Images

A lista összeállításában szakmai támogatást az Edisonplatform Gondolkodó Köre adott, a végleges lista összeállításában a Gondolkodó Kör oktatási és gyerekjogi szakemberei, egyetemi oktatók, pszichológusok és pedagógusok mondják ki a végső szót, ők döntenek minden 100-as lista összeállításáról és a kategóriagyőztesekről.

Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek a témájukat, a megközelítésüket vagy éppen a módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri, a Gondolkodó Kör a lista összeállításakor. Ami a jövőre való tudatos készülés mellett közös még ezekben a szervezetekben, hogy játékos formában, élményeken keresztül tanítják a gyerekeket a kritikus gondolkodásra, kreativitásra, vagy akár a csapatmunkára.

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket szeptember 11-én díjazzák, emellett már zajlik a közönségszavazás is, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Az nlc.hu-n szeptember 10-ig bárki leadhatja a voksát arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számára. A legtöbb voksot kapó szervezet kapja meg az Edisonplatform közönségdíját.

 

Szavazz te is!

A jelöltek listáját és a szavazást itt lehet elérni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top