nlc.hu
Család

Menstruációra felkészítés

Készítsd fel a lányodat arra, ha a suliban jön meg a menstruációja

Van a menstruáció mibenléte és a menstruáció hogyanja. Íme, hogyan beszélhetsz a gyerekeddel előre.

Vanessa Kroll Bennett a This Is So Awkward című könyv társszerzője, aki a munkájában a pubertás pozitív irányba történő fordítását tűzte ki célul. A legutóbbi írásában az iskola és a menstruáció kapcsolatára, a gyerekek felkészítésére fókuszált.

„Az elmúlt egy évtizedben, amikor gyerekeknek tartottam felvilágosítást a pubertásról, megtanultam, hogy a menstruációval kapcsolatos aggodalmaik főleg logisztikai jellegűek – írja a szerző. – Hogy értem ezt? Amikor egy szülő a gyereke első menstruációjára gondol, akkor a felnőtté válás jut az eszébe. De amikor egy gyerek a menstruáción gondolkodik (különösen az iskolában), olyan dolgok miatt aggódik, mint például: »Hogyan tegyem a betétet a farzsebembe anélkül, hogy bárki meglátná az osztályban? Hogyan mondjam el a férfi tanárnak, hogy ki kell mennem a mosdóba, mert menstruálok? Kihez forduljak, ha megjön a menstruációm, és nincs nálam semmi az iskolában? Mi van, ha átüt a vér a nadrágomon?« Ezek egy felnőtt számára jelentéktelennek tűnhetnek, de egy lány számára központi kérdések.”

A szakember arra figyelmeztet, hogy szülőként nemcsak az a feladatunk, hogy a menstruáció mibenlétéről tartsunk a gyerekeinknek felvilágosítást, hanem a gyakorlati, logisztikai tudnivalókról is beszélgessünk velük. 

Először is győződj meg róla, hogy a gyereked valóban tudja, mi az a menstruáció, ne feltételezd, hogy valaki más már megtanította neki az iskolában, és ne hagyatkozz a TikTokra vagy a Youtube-ra a felvilágosításban

– írja Bennett.

A gyerekek egészségének és biztonságának megőrzése azt jelenti, hogy pontos, tudományosan megalapozott információkkal kell felvértezni őket. El kell oszlatni az olyan tévhiteket, amik előszeretettel keringenek a gyerekek között, mint az, hogy a menstruáció az vérpisilés, tisztázni kell, hogy a húgycsövön keresztül pisil, a hüvelyből pedig menstruál az ember – ezt azért is emeli ki Bennett, mert a gyerekek minden pubertás-workshopon kivétel nélkül felteszik ezt a kérdést. Miután a biológiai kérdéseket tisztáztad a gyerekkel, akkor jöhet a „hogyan menstruáljunk jól” témakör, amihez egy menstruációs csomag közös elkészítését javasolja a szakember.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Maga a csomag legyen átlátszatlan anyagból, és tartalmazzon illatanyagmentes, különböző méretű és nedvszívó képességű menstruációs betéteket, valamint egy tiszta alsóneműt. Azt is javasolja Bennett, hogy a gyerekek a menstruációs korba érve hordjanak magukkal az iskolába egy extra pár leggingset, és hagyják a szekrényükben arra az esetre, ha pont az iskolában jönne meg a menstruációjuk és véres lenne a nadrágjuk.

De a legfontosabb része a menstruációs csomag bepakolásának az előkészítéssel járó beszélgetés, és hogy együtt válasszátok ki a szükséges termékeket (málnaszörppel ki is próbálhatjátok a nedvszívóképességét a különböző betéteknek, tampontoknak).

A következő lépés, hogy átbeszéled a lányoddal, hogy kihez fordulhat az iskolában, ha megjön a menstruációja, és segítségre van szüksége, legyen szó akár a használandó termékekről, akár útmutatásról a helyzet kezeléséhez. Mondd el neki, hogy bármelyik felnőtt tanárnőnél jó eséllyel van betét, és tekintsen rájuk szövetségesként, akikben megbízhat a menstruációval kapcsolatban (is), de a férfi tanároktól sem kell tartania, segíteni fognak, amiben csak tudnak (betét nem lesz náluk valószínűleg). Amikor egy tapasztalat új, nehéz lehet segítséget kérni, ezért is fontos kiemelni ezt a részét a felvilágosításnak.

A menstruációs csomagba kerülő betéteket, kelyhet, bugyit csak úgy adjuk át a gyereknek, hogy előtte megtanítjuk, hogyan kell használni ezeket a termékeket. Lehet, hogy a lányod már tinikorba lépett, és forgatja a szemét az ötletre, hogy betéteket mutogatsz neki, de akkor is meg kell tenni ezt a lépést, mert máshogy nem lesz nyugodt a szíved, hogy a gyereked biztonságban lesz akkor is, ha az iskolában jön meg a menstruációja.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top