Egészség

Minden rendben a lányommal? – Ilyen a serdülő lányok havi ciklusa

A lányok manapság hamarabb kezdenek menstruálni, mint 30-40 évvel ezelőtt, ami önmagában is meglepetést okozhat sok édesanyának. A korai menses azonban nem jelent problémát, mint ahogy sok más – első látásra gondnak tűnő – jelenség sem a pubertás korban. Ahhoz azonban, hogy különbséget tudjanak tenni a test normális működése és a betegségre utaló jelek között, és megfelelően tudják támogatni a lányukat ebben a bonyolult időszakban, jó, ha az anyák is tisztában vannak azzal, hogyan is menstruálnak a serdülők.

 

A felnőtt, teljesen érett nők menzesze más, mint az éppen csak felcseperedett bakfis lányoké. Ezt a legtöbb nő maga is átélhette, mint ahogy azt is, hogy milyen jó, ha az első menstruációkor van egy tapasztalt nő – leginkább az édesanya –, aki tanácsot és támaszt tud adni. Ilyenkor a lányoknak sokat segít, ha magabiztosak és nyitottak vagyunk, és a menzeszt nem valami titokzatos, babonás és piszkos és félelmetes dolognak állítjuk be, hanem természetes, a nőiséggel járó jelenségnek, amire bátran büszke lehet egy nő, és aminek beköszönte jó ok az ünnepre és a meghitt beszélgetésekre. Ehhez azonban az anyáknak tisztában kell lenni azzal, hogy mi is történik a lányuk szervezetében, és különbséget kell tudni tennie a normális és betegségre utaló jelek között. Lássuk tehát, mi is jellemző a serdülő lányok menstruációs ciklusára!

Minden rendben a lányommal? - Ilyen a serdülő lányok havi ciklusa

Mikor?

Az első menstruáció – amit egyébként menarche-nek is neveznek – átlagosan 12,6 éves korban következik be a magyarországi felmérések szerint. Ennél jóval korábban, illetve jóval később érkező menarche sem számít még problémának: ha 9–15 éves kor között jelentkezik az első vérzés, az még normálisnak számít.

Milyen gyakran?

A lányok többségénél évekig nem áll be a vérzés egy jól kiszámítható ciklusra, és előfordulhat, hogy az elején két menstruáció között hónapok is eltelnek. Ez teljesen normális jelenség, amely során a lányok szervezete “összecsiszolódik” a hormonális változásokkal. Legkésőbb 16-17 éves korra viszont a nemi érés befejeződik, és a lányok menstruációs ciklusa szabályossá válik.

Meddig tart egy normális ciklus?

Az átlagos női menstruációs ciklus 28 hónapig tart – ez alatt történik meg maga a vérzés, a peteérés és az ovuláció. A 28 nap azonban nem kőbe vésett igazság, a rendszeres, 24 napig tartó ciklus éppúgy normális lehet, mint egy 34 napos – bár ezek a szélsőségek valóban ritkák. A lányoknál gyakran csak 16-17 éves kor körül áll be szabályos ritmusra a ciklus – ha még ekkor sem jelentkezik kiszámíthatóan, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Minden rendben a lányommal? - Ilyen a serdülő lányok havi ciklusa

Ha kimarad, az baj?

Számos okból elmaradhat egy-egy ciklus, főleg a fiatal lányoknál. Az első években teljesen normális jelenség, ha egy-egy hónapban nem jön meg a menzesz, ez nem számít bajnak, és általában nincs semmilyen betegség a háttérben. Rendszertelen, illetve kimaradó menstruációt más dolgok is okozhatják: például stresszhatás, környezetváltozás. Sok fiatal lánynak már egy nagyobb utazástól is felborul a menstruációs ciklusa, mások pedig egy-egy stresszes vizsga vagy más, feszültséget okozó feladat előtt állva “görcsölnek be” annyira, hogy az akár a vérzésed elmaradásához is vezethet. Komolyabb a gond, ha a ciklus azért marad el, mert helytelen az étkezés: a túlzásba vitt diéta, az alultápláltság gyakran vezet oda, hogy teljesen meg is szűnik a menzesz, de az elhízottság is vezethet ugyanide. Ugyanilyen hatása lehet, ha valaki nagyon intenzíven sportol, vagy rendszeresen megerőltető fizikai tevékenységet végez. Végül pedig betegség és szervi problémák is állhatnak a háttérben: például a pajzsmirigy működési rendellenessége. Pubertáskorú lányoknál akkor kell komoly problémára gyanakodni, ha a menzesz 6 hónapnál tovább nem jelentkezik, illetve ha a maga vérzés elhúzódik, semmilyen ciklust nem tart, és állandóan bőséges és friss.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top