nlc.hu
Család

44 évvel korábbi gyilkosságot vallott be

„Találkoztam egy vörös hajú nővel, és megöltem” – 44 évvel korábbi gyilkosságot vallott be egy idős férfi

Több mint 40 évvel a hidegvérű gyilkosság elkövetése után a 68 éves amerikai férfi beismerte, hogy 1979-ben megölt egy fiatal nőt Bostonban.

Úgy tűnik, 44 év elteltével sikerül megoldani egy bostoni gyilkosságot, miután egy idős férfi egyszerűen besétált egy FBI-irodába, és bevallotta, hogy megerőszakolt és meggyilkolt egy nőt 1979-ben.

A 68 éves John Michael Irmer idén augusztusban egy portlandi FBI-kirendeltségen közölte az ügynökökkel, hogy 1979-ben, Halloween környékén egy bostoni korcsolyapályánál találkozott egy vörös hajú nővel, akit később megölt. Elmondása szerint besétáltak az akkoriban felújítás alatt álló Beacon Street 285. számú épületbe, felkapott egy kalapácsot, és fejbe vágta a nőt, aki meghalt. Ezután megerőszakolta.

A férfit hétfőn vád alá helyezték egy bostoni bíróságon, és azzal vádolják, hogy 1979. október 30-án megölte a 24 éves Susan Marcia Rose-t – közölte a Suffolk megyei kerületi ügyészség. Irmer letartóztatásban van, és óvadék nélkül tartják fogva, legközelebb október 17-én kell újra bíróság elé állnia. 

Egyeztek a DNS-minták

A beismerés után a hatóságok megerősítették, hogy annak idején a vörös hajú Rose holttestére a Beacon Streeten, a városközponthoz közeli történelmi útvonalon bukkantak. A szakértők akkor megállapították, hogy a nő halálát a fejet ért tompa tárgy okozta sérülések, koponyatörés és agyi sérülések okozták. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozók összevetették a bűncselekmény helyszínéről összegyűjtött mintákat Irmer DNS-ével, és egyezést találtak.

Tovább növeli Irmer mostani beismerésének a súlyát, hogy

1981-ben egy másik férfit megvádoltak és bíróság elé állítottak Rose megölésének ügyében, de végül nem találták bűnösnek.

Az ügyészség hozzátette, hogy Verner nagyjából 30 évet töltött börtönben egy Kaliforniában elkövetett gyilkosságért, de az elmúlt 10 évben szabadlábon volt. Emellett Rose megölésén kívül most magára vállalt egy másik, az egyik déli államban elkövetett gyilkosságot is. Ezt még vizsgálják a hatóságok.

Susan Marcia Rose

Susan Marcia Rose (Fotó: Suffolk County District Attorney

„Csaknem 44 évvel azután, hogy ilyen fiatalon elveszítették őt, Susan Marcia Rose családja és barátai végre válaszokat kaphatnak – jelentette ki Kevin Hayden kerületi ügyész. – Ez egy brutális, hidegvérű gyilkosság volt, amit súlyosbított, hogy egy másik embert megvádoltak és bíróság elé állítottak, de szerencsére nem találták bűnösnek, miközben a valódi gyilkos mostanáig hallgatott. Nem számít, hogyan oldódnak meg az alvó ügyek, mindig a válaszok a fontosak azoknak, akiknek a gyásszal és veszteséggel, valamint oly sok gyötrő kérdéssel kellett együtt élniük.”

A nagyvárosban akart új életet kezdeni

Az ügy részleteiről egyelőre kevés információ derül ki, ám a bostoni WCVB tévécsatorna arról számolt be, hogy Susan Rose az 1970-es években az iskola elvégzése után elköltözött pennsylvaniai szülővárosából, Johnstownból, hogy a nagyvárosban, Bostonban kezdjen új életet. Azon a végzetes napon, 1979. október 30-án a 24 éves lány egy bárból indult el, hogy kölcsönkérjen egy köpenyt a Halloween-jelmezéhez. Ekkor találkozott John Irmerrrel, aki egy Beacon Street-i épülethez vezette őt, ahol brutálisan megölte.

Amikor a gyilkossággal annak idején – tévesen – megvádoltak egy másik férfit, a bostoni rendőrség állítólag hipnózist is bevetett, hogy így segítsen egy női tanúnak a történtek felidézésében, annak ellenére, hogy drogfogyasztó és alkoholista volt. A gyanúsítottat végül felmentették.

Az akkori nyomozásnak volt egy másik érdekes szála:

egy pszichiátriai központban élő nő azt mondta a nyomozóknak, hogy egy férfi bevallotta neki, hogy ő ölte meg Rose-t.

A nő szerint a férfi olyan részleteket tudott a gyilkosságról, amelyek nem jelentek meg a sajtóban.

Volt, aki 70 év után ismerte be a gyilkosságot

Bár a mostani esetben nem ismerjük a magát feladó férfi motivációját, egyáltalán nem példa nélküli, hogy évtizedek után ismer be valaki egy gyilkosságot.

2015-ben egy 91 éves férfi a kanadai Ontarióban bement egy rendőrőrsre, és azt állította, hogy 1946-ban a londoni Soho egyik klubja előtt megölt egy prostituáltat, de már nem emlékszik a nevére – írta az Evening Standard. A férfi elmondta, hogy egy második világháborús orosz pisztollyal lőtte le a lányt, miután az pénzzel átverte őt. Ha akkoriban elkapják a férfit, valószínűleg halálra ítélik, mert még volt halálbüntetés.

A Scotland Yard nyomozói feltúrták a régi aktákat, de egyetlen megoldatlan gyilkosságot találtak abból az évből: a 26 éves Margaret Cook megölését. Amikor a rendőrök több mint egy tucat megsárgult, kifakult, nőket ábrázoló korabeli fényképet mutattak az idős férfinek, simán rámutatott Cook fotójára.

De mi vitte rá az idősotthonban élő férfit a vallomásra? Két évvel korábban, 89 évesen rákbeteg lett, az egészsége nagyon megromlott, és el akart számolni a lelkiismeretével, mielőtt meghalt.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: KPTV; Suffolk County District Attorney)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top