nlc.hu
Család

Karitatív szervezet működését lehetetleníti el a kormány.

Háromezer gyerek létének feltételeit szünteti meg éppen a kormány

Végveszélybe került az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

A NAV most éppen 384 millió forintot von el az elesetteket támogató civil szervezettől, ami éppen olyan feladatokat lát el, ami normális esetben az állam dolga lenne. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője szerdán közzétett kiáltványában ezt írja:

Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen.

Az elmúlt 13 év kormányzati döntései ellehetetlenítették a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját – írja a Telex. Az első lépés volt talán a legdurvább: a 2011-es egyházügyi törvény részeként a MET-től megvonták korábbi egyházi státuszát. Ezzel kizárták az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

A kormányzati döntéseket 2013-ban az Alkotmánybíróság, 2017-ben pedig a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek ítélte. A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház. A kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben persze „nemszeretem” állami feladatokat látnak el.

Mivel a MET szervezetei ezután nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét, azokat most az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le. A kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire.

Júliusban a Belügyminisztérium újfent levonta a köztartozásaikat

az oktatási és szociális intézményeket megillető normatívákból. Ezzel több mint 125 millió forintot tartottak vissza, miközben az állami tulajdonú közműszolgáltatók is szorongatták a MET-et, a szolgáltatás kikapcsolásával, kötbérrel és egyéb szankciókkal fenyegetve.

Augusztusban aztán a NAV az alapnormatívából 175 millió forintos összeget vont el, majd szeptember 8-án a NAV a tárgyalások ellenére 384 millió forintot vont el a MET-től.

Háromezer gyerek létének feltételeit szünteti meg éppen a "családbarát" kormány

·         A MET szervezeteiben összesen mintegy ezer ember dolgozik, ők az elvonás miatt ebben a hónapban már nem kaptak fizetést.

·         20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

·         Iskolákat, kórházakat, hajléktalanszállókat tartanak fenn (állami feladatok!), országszerte több mint 40 helyen.

Ez egy adósságcsapda. Az állami elvonások miatt csökkent a bevételünk, emiatt adósságaink halmozódtak fel, az adókat nem tudjuk befizetni, a szolgáltatóink felé sem tudjuk kiegyenlíteni a számlákat. Közülük a legtöbben megértőek, adnak haladékot, ellentétben az állammal, ami duplán hajtja be rajtunk a pénzt: egyszer, amikor megtagadja az egyházi normatívát, egyszer, amikor a NAV a tartozásokat az alapnormatívából vonja le

– mondta Kadét Ernő, a MET kommunikációs vezetője.

Munkatársaik közül sokan alig valamivel élnek jobban,

mint azok, akiket ellátnak. Most a legnagyobb bajban lévő kollégáknak 50-60 ezer forintokat tudnak kiadni, ami nem sokat segít a jelenlegi gazdasági helyzetben. Oktatási intézményeikben olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik máshonnan kihullottak, kórházaikban olyan betegeket ápolnak, akik más kórházakba be sem jutnának, hajléktalanellátó rendszerükben sokan 5-10 éve élnek, olyanok, akiket a rendszer képtelen volt ellátni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top