nlc.hu
Család

Gyerekek a szülők árnyékában

Iránymutatás vagy kontroll? Káros hatásai lehetnek, ha a gyerekek szüleik árnyékában nőnek fel

Az ambiciózus szülők sok esetben inspirálhatják a gyerekeket, továbbá egyfajta iránymutatást is nyújthatnak, azonban vannak szélsőséges esetek, amikor sokaknak egyenesen "megkeseríti" az életét, hiszen úgy érzik, miszerint szüleik árnyékában kénytelenek felnőni.

Amíg még kicsik vagyunk a szüleink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megfelelő irányba terelgessék az utunkat: tanácsot adnak, segítenek az iskolaválasztásban, továbbá kendőzetlenül felvázolják az erősségeinket, illetve gyengeségeinket. De hogy is ne tennék, hiszen a legtöbben tinédzser még nyolcadikos korában sem tudja, hogy mivel szeretne foglalkozni a jövőben, de persze ezt ilyen hamar nem is lehet eldönteni.

Én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen annak ellenére, hogy a szüleim megpróbáltak terelgetni a pályaválasztás kapcsán, igyekeztek rám hagyni a döntést – persze, ha nem valami orbitális nagy hülyeségről volt szó- hogy egy napon majd azzal foglalkozhassak, ami igazán boldoggá tesz, mindezt úgy, hogy tisztában voltak az erősségeimmel és gyengeségeimmel.Ez mind szép és jó, azonban a saját környezetemben is érzékeltem, hogy néhány osztálytársamnak, esetleg barátomnak elég szigorú határokat szabnak a szülei, aminek hatására csak még jobban elment a kedvük a tanulástól. Volt, akit pontosan arra neveltek, hogy egy napon majd elismert orvos váljon belőle, holott nem igazán konyított az orvosláshoz még annak ellenére sem, hogy naphosszat bújta az anatómia könyveket, csak hogy szüleinek eleget tegyen.

A szülők árnyékában…

Ezek a gyerekek mondhatni a szüleik árnyékában élnek és sokszor érezhetik úgy, hogy egyéniségük pusztán édesanyjuk, vagy édesapjuk személyiségének lenyomatát képezi. Éppen ezért sokaknak hosszú ideig kell küzdeniük azért, hogy megtalálják önmagukat, illetve a saját identitásukat, hiszen a túlzott nyomás hatására a gyerekek elnyomhatják magukban a valódi személyiségjegyeiket. 

Azok a gyerekek, akik szüleik árnyékában nőnek fel, sokféle kihívással nézhetnek szembe felnőttkorukban

-mesélte a BBC-nek a Alex Leff pszichoterapeuta és kapcsolati szakértő, aki többek között híres és sikeres szülők gyerekeivel is dolgozik. 

Hozzátette, hogy ezeken a gyerekeken gyakran tapasztalja a perfekcionizmus és szorongás jeleit, illetve a magas teljesítményre való hajlamot, amely azért alakul ki, hogy legyőzzék az egész életüket végigkísérő elégedetlenséget.

A sikeres és elismert szülők gyermekei folyamatos nyomást éreznek arra vonatkozóan, hogy ők is keményen megdolgozzanak a sikerért, különösen akkor, ha valamelyik szülő nyomdokaiba lépnek. Persze azok az erős jellemvonással rendelkező szülők is nagy nyomást gyakorolhatnak a gyerekekre, akik nem feltétlen karrieristák.

Egy globális toborzási platform például 2021-es felmérése kimutatta, hogy a válaszadók 65%-a abba a karrierbe vagy szakmába került, amelyről úgy érezte, hogy a szülei vágynak rá. Ez a fajta szülői nyomás azonban komoly kihívások elé állítja a gyerekeket felnőttkoruk során az egyedüli döntéshozatalban nemcsak a karrier, hanem a kapcsolatok terén is. 

Egy férfi gondterhelten ül a laptopja előtt miközben dolgozik

Egy férfi gondterhelten ül a laptopja előtt miközben dolgozik (Fotó: Getty Images)

Van előnye az ambiciózus szülőknek?

A pszichoterapeuta szerint azonban az erős példaképekkel rendelkező szülőkhöz néhány előny is társul. (persze a még normális mederben)

Leff elmondása alapján a túlzottan ambiciózus szülőkkel való nevelkedés sok hátrányt és problémát vethet fel a későbbi életük során, azonban némi előnye mégis van: inspirálhat, furcsa karrierlehetőségeket szülhet, továbbá segíthet meghatározni a gyerekük értékrendjét.

A Harvard 2015-ös tanulmánya szerint azok a nők, akik előtt egy dolgozó édesanya képét látták hamarabb váltak vezetővé.

Sokaknál azonban a szülők lenyomata egy életen keresztül érvényesül és csak nagyon nehezen találnak kiutat abból a bizonyos árnyékból.

Véleménye szerint a kulcs, hogy a szülőktől távol teremtsenek teret a saját fejlődésüknek, továbbá minden bátorságukat össze kell szedniük ahhoz, hogy egy nyitott, őszinte kommunikációval tárják fel érzéseiket a szüleik előtt.

Ehhez persze elengedhetetlen a másik fél nyitottsága és befogadása, hiszen könnyen elmérgesedhet a szülő, illetve gyerek közti viszony.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top