nlc.hu
Család

10 apróság, ami örökre nyomot hagyhat a gyerekben

10 aprónak tűnő dolog, amivel a szülők akaratlanul is traumatizálhatják a gyereküket

A legtöbb szülő nagyon igyekszik, ha gyereknevelésről van szó, mégis akadhatnak olyan mozzanatok, amelyek akaratlanul, de örökre nyomot hagyhatnak a gyerekben.

Sajnos rengeteg gyerek kénytelen mérgező környezetben, mérgező szülőkkel együtt felnőni. Akadnak szülők, akik folyton kritizálják a gyereküket, megalázó viccelődésnek teszik ki őket, vagy éppen olyan mondatok hagyják el a szájukat, amit bár ne mondtak volna. Talán nem mondunk újat azzal, hogy ez jelentősen befolyásolja a gyerek lelki fejlődését. A társadalmi tanulás elmélete szerint az emberek fejlődésük során úgy tanulnak, hogy másokat figyelnek.

Amíg még kicsik a gyerekek, folyamatosan figyelnek minden mozzanatunkra, megfigyelik hogyan bánunk másokkal, továbbá az érzéseinkkel, hogy azt később le tudják utánozni. A környezetünkből származó információt úgy szívják magukba, mint a szivacs, így bármit teszünk, az mély lenyomatot hagy majd bennük a fejlődésük során.

A legtöbben igyekeznek tudatosan nevelni a gyerekeiket, és jó példamutatással szolgálni, azonban még a legjobbakkal is megeshet, hogy olyan dolgot tesznek vagy mondanak, ami sokkal érzékenyebben érinti a gyereket, mint azt elsőre gondolnánk. Egy Reddit felhasználó erre vonatkozóan tett egy kísérletet, és megkérdezte az embereket, hogy mi az, amit a szülők nem szándékosan követnek el, mégis hatalmas nyomot hagynak a gyerekben. A válaszokból kiderült, hogy sokkal több apróság van, ami mély benyomást tehet gyermekünkre, mint azt elsőre gondolnánk. 

A szülők a kisgyerekükkel játszanak a réten

Aprónak tűnő mozzanatok is traumatizálhatja a gyerekünket (Fotó: Pexels)

1. „Amikor a szülők játszanak a gyerekeikkel, majd hirtelen, szó nélkül abbahagyják a játékot, és a kütyük után nyúlnak. Ezután ha a gyerek folytatni szeretné a játékot, a szülők idegesek és ingerültek lesznek. Több szempontból is árt a gyerekeknek, ha magára hagyják őket, sértett érzéseket és zavarodottságot szül. A technológia miatt sérültek a szülők és gyermekeik, valamint a testvérek közötti kapcsolatok. A gyerekek nevelése elképesztő kihívást jelent, azonban ennek a prioritási lista élén kell állnia.”

2.

Amikor a szülők kényszerítik a gyerekeiket, hogy puszit adjanak egy rokonnak esetleg egy barátnak akaratuk ellenére.

3. „Nem úgy kell megkeményíteni egy gyereket, hogy mindenért piszkáljuk őket. Nem szabad kinevetni,vagy esetleg gúnyolódni a gyereken, főleg akkor, ha sír. Ez nem segít nekik abban, hogy megbirkózzanak a korukkal járó problémákkal, nehézségekkel. Érzelmileg csak törékennyé teszi őket.”

4. „Szorongást okozhat, ha nem tiszteljük a magánéletüket csak azért, mert a mi házunkban laknak. Sokan kopogás nélkül törnek rá gyerekeikre, megkérik, hogy hagyják nyitva az ajtót stb.…”

5. „Ne éreztesd a gyerekeiddel, hogy bűnös, azért, mert olyat szeretne enni, ami neked nem tetszik, mivel ez evészavarhoz is vezethet. Én is evészavarral küzdök, és teljes mértékben a szüleimet hibáztatom érte. Nem tudtam meginni a cukros dolgokat anélkül, hogy ne érezzem rosszul magam.”

6.

Ne hasonlítsd őket más gyerekekhez!

7. „Tanítsd meg a gyerekednek, hogy legyen körültekintő és óvatos a környezetével szemben, de azért ne ess túlzásba! Anya rendészeti szerveknél dolgozott, ezért nagyon paranoiás volt velünk kapcsolatban. A szüleim még karatézni is beírattak a bátyámmal együtt, és a lelkünkre kötötték, hogy sehova ne menjünk el idegenekkel. Volt egy családi jelszavunk a biztonság és a vészhelyzetek miatt. Még akkor is, ha a kereszttestvérem jött értem a suliba, anya a lelkemre kötötte, hogy csak akkor mehetek el vele, ha használja a jelszót. Ez mélyen érintett, és elkezdtem félni tőle. Soha nem gondoltam volna, hogy bántana, de ezek szerint anya nem bízott benne.”

8. „Szerintem a legfontosabb az, hogy merj bocsánatot kérni a gyerekedtől. A szülői nevelés kemény. Minden szülőnek megvan a saját története, traumája és háttértörténete, amiken nagyon nehéz túllendülni. Sokszor mindent megteszünk azért, hogy helyrehozzuk a múlt hibáit, de az is előfordulhat, hogy kudarcot vallunk. A legfontosabb azonban az, hogy hogyan reagálunk a kudarcokra. Én egyáltalán nem kezeltem jól a helyzeteket, de én is emberből vagyok, előfordul. Ennek ellenére összeszedem magam, visszamegyek és elmondom nekik, hogy sajnálom, tévedtem. Nem kényszerítem őket arra, hogy azonnal fogadják el a bocsánatkérésemet. A megbocsátáshoz is idő kell.”

9. „Ha a fiaidnak elmondod, hogy mennyire bátrak, okosak, viccesek, kreatívak, találékonyak, mondd el ugyanezt a lányaidnak is. A lányoknak álalában azt szokták mondani, hogy szépek. Abban a hitben felnőni, hogy lányként az egyetlen értékes dolog benned a külsőd, nem jó érzés.”

10. „Mindig is idegesített, ha a gyerekekre úgy tekintenek, mint egy tulajdonra. A gyerekek nem arra valóak, hogy úgy kezeljük őket, mint egy tárgyat, amit irányítasz. Ők is emberek, akik megérdemlik, hogy tiszteljük, nem pedig irányítsuk őket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top