nlc.hu
Család

Szexuálisan zaklatta diákjait Póka Egon

Kitálaltak az áldozatok: Póka Egon éveken át fogdosta és csókolgatta a diákjait

Több női oktató is szenvedett a toxikus légkörtől. Voltak olyan diákok, akik a bántalmazások miatt hagyták el a zenei pályát.

Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió egyik alapítója és ügyvezető igazgatója, rendszeresen fogdosta és csókolgatta az iskola jellemzően 18–23 éves diákjait és több női dolgozóját, tanárát. Máskor a testükre, a ruházatukra vagy a szexuális életükre tett obszcén megjegyzéseivel alázta meg őket. Mint a Telex írja – több bántalmazott megszólalása alapján – az esetek jellemzően 2010 és 2017 között történtek. Közben számos diák hagyta el az iskolát annak toxikus légköre miatt, többen a zenei pályát is.

A Máté Péter-díjas zenész – aki a Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője volt – 2021-ben meghalt. A Póka Egonról elnevezett popzenei egyetem ötletének hírére, illetve látva azt, ahogy a zenei szakma és a kormányzat élteti a zenész kultuszát, a Kőbányai Zenei Stúdió néhány korábbi diákja és munkatársa úgy érezte, árnyalniuk kell a Póka személyéről kialakított képet. Ezért döntöttek úgy, hogy kitálalnak az egykori tanárukról, kollégájukról.

A Telex szerint a megszólaló bántalmazottak nemcsak a lehetséges következményektől félve nem léptek eddig a nyilvánosság elé, de értelmét sem nagyon látták.

Póka Egon

Póka Egon 2017. július 22-én a Póka-Tátrai Regeneráció koncertjén Kapolcson, a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A portál a vádakkal kapcsolatban megkereste Póka Egon lányát, aki szintén az iskolában oktat, de ő tagadta, hogy az apjával kapcsolatban bárki panasszal élt nála.

A Telex a bántalmazásokkal kapcsolatban az iskola fenntartójánál, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkáránál, dr. Gyimesi Lászlónál is érdeklődött, aki a válaszlevelében többek között a következőket írta: „Gyáva ember az, aki Póka Egon halálát követően több mint 2 évvel állít vagy kérdez olyan eseményekről, amelyek alkalmasak Póka Egon jó hírnevének, kegyeleti jogainak megsértésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top