nlc.hu
Család

Mit tegyél, ha a gyerekedet zaklatják az iskolában?

Gyakori, hogy a bántalmazó gyerek is bántalmazás áldozata otthon

A zaklatás áldozata szorong és csapdában érzi magát. Segíts a gyereknek, ha zaklatják az iskolában!

Az iskolai zaklatás lehet verbális vagy fizikai, a zaklató csúfolódhat, gúnyolódhat vagy kiközösíthet egy gyereket, nagyobbaknál akár pletykákat is indíthat róla a közösségi médiában. A zaklatás áldozata szorong és csapdában érzi magát, mert nincs hatással a zaklatóra, nem képes leállítani a bántalmazást, és gyakran a gyerek magát hibáztatja, amiért piszkálják.

Miért zaklatnak a gyerekek más gyerekeket?

Meri Wallace családterapeuta szerint a viselkedés hátterében általában érzelmi probléma áll. A másokat bántalmazó gyereknek sok esetben alacsony az önbecsülése, ami azért fordulhat elő, mert a gyerek nem kap elég figyelmet otthon. Az is gyakori, hogy a bántalmazó gyerek is bántalmazás áldozata, ami miatt tehetetlennek érzi magát, ezt pedig úgy próbálja kompenzálni, hogy megfélemlítéssel szerez irányítást más gyerekek felett.

A bántalmazók gyakran olyan gyerekekkel veszik körül magukat, akik megerősítik a hatalmukat. Ilyenkor a többi gyerek úgy látja, hogy a bántalmazó a legmenőbb gyerek, mert annyi figyelmet kap. Mivel minden gyerek népszerű akar lenni, könnyen belekerülhetnek egy zsarnokkal, zaklatóval való kapcsolatba. Az a gyerek, aki segít a zaklatónak abban, hogy másokat bántson, lehet, hogy szintén figyelemre vágyik, és elfogadottabbnak, erősebbnek érezheti magát, ha azonosul a zsarnokkal. Illetve azért is támogathatja a zsarnokot, hogy így kerülje el a zaklatást.

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

Miért zaklatnak egyes gyerekeket többet, mint másokat?

Gyakori, hogy a zaklatás áldozatai csendesebbek, félénkebbek vagy szociálisan elszigeteltek, és nem tudják, hogyan álljanak ki magukért. Ezek a gyerekek azt akarják, hogy szeressék őket, ezért el akarják nyerni a zaklató elismerését és barátságát. A szakember a következő tanácsokat írta le, hogy segíteni tudjunk az iskolai zaklatás áldozatának.

1. A zaklatók háttere

Magyarázd el a gyereknek, hogy a gyerekek miért zaklatnak másokat. Ha megérti, hogy a zaklató is egy félős gyerek, akinek lehetnek otthon problémái, az segíthet a gyereknek más szemszögből látni a helyzetet.

2. Kerülje el a zaklatót

Kérd meg a gyereket, hogy amennyire lehet, kerülje el a zaklatót, aki ha nem kap figyelmet, nem tud félelmet kelteni, akkor békén fogja hagyni. Ne biztasd arra, hogy agresszív legyen a zaklatóval, de ha fizikai bántásról is van szó, akkor érdemes lehet önvédelmi fogásokat tanítani a gyereknek.

3. Segíts neki barátkozni

Ha azt látod, hogy a gyerek magányos, nincsenek az osztályban barátai, irányítsd a figyelmét a szelídebb, szintén kicsit kívülálló gyerekekre, akikkel közös nevezőt találva összebarátkozhatna. Azzal is segítheted a beilleszkedését, ha felveszed az osztálytársak anyukáival a kapcsolatot és áthívod játszódélutánra őket egyesével.

4. Szóljon a tanárnak

Tanítsd meg a gyereknek, hogy a tanároknak az is a feladata az iskolában, hogy a gyerekek közötti zaklatást kezeljék, de csak akkor tudnak segíteni, ha a gyerek szól az őt ért támadásról a felnőtteknek a suliban. Szülőként te is fordulj az osztályfőnökhöz, vagy akár az igazgatóhoz is, ha a gyerekedet zaklatják az iskolában.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top