nlc.hu
Család

Teljes család nevét írta át az anyakönyvi hivatal.

Egy komplett magyar család nevét változtatta meg az anyakönyvi hivatal

A székesfehérvári anyakönyvi hivatal szó nélkül írta át egy család vezetéknevét, áll a bál a névváltoztatás miatt.

Szó nélkül átírta egy férfi és sok családtagja nevét a székesfehérvári anyakönyvi hivatal. A névváltoztatás döntés elég nagy port vert fel. A székesfehérvári Viniczay Zsolt nevét megváltoztatta az anyakönyvi hivatal, egyetlen betűvel. Így viszont pillanatnyilag – a visszaállítás elbírálásáig – nem tud eljárni például a cége ügyeiben – tudósít az RTL. Az anyakönyvi hivatal 2014 óta digitalizálja a papír alapú anyakönyvi kivonatokat, eltérés esetén pedig az anyakönyvvezető hivatalból köteles eljárni.

Egy komplett magyar család nevét változtatta meg az anyakönyvi hivatal

Viniczay Zsolt nevét 60 éve, születése óta ipszilonnal a végén írják. 

Személyi igazolványán és anyakönyvi kivonatában is ipszilonnal szerepel a neve, most mégsem így hívják. Ráadásul teljesen véletlenül derült ki a dolog.

Az tűnt fel, hogy jött egy céges papír, amiben adatváltozásról tájékoztattak, a papír alapos átnézéséből derült ki, hogy a névváltozásról volt szó

– mondta Viniczay. Az anyakönyvi hivatal ugyanis ipszilonról, pontos i-re változtatta a vezetékneve utolsó betűjét, csakhogy erről nem tájékoztatta.

Az anyakönyvi hivatalban rögtön fogadtak, tehát ilyen szempontból rendesek voltak. Kiderült, hogy a nagyapám, aki 1908-ban született, Viniczaiként, i-vel lett anyakönyvezve. A nagyapám már nagyon régen meghalt. Még a 80-as években, de az ő sírján is az ő neve ipszilonosként szerepel

– mondta. Az anyakönyvi hivatalban rögtön kérte a neve visszaváltoztatását. Az ügyintézés ideje legalább 30 nap, addig nem tud eljárni a cége ügyeiben, de nemrég elhunyt édesanyja hagyatéki eljárásában sem. Ráadásul

nemcsak az ő nevét, hanem tucatnyi családtagjáét is átírták.

A székesfehérvári anyakönyvi hivatal az RTL-nek elmondta, hogy 2014-ben vezették be az Elektronikus Anyakönyvi Rendszert, ahova a papír alapú anyakönyvekből folyamatosan töltik fel az adatokat. Ha pedig itt eltérést vesznek észre, akkor az adateltérés megszüntetése iránt az anyakönyvvezető hivatalból intézkedik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top