nlc.hu
Család

Két méhében egyszerre terhes egy nő

Mindkét méhében babát vár ez az anyuka

Kelsey negyedik terhessége a lehető legszokásosabb módon, a menstruáció kimaradásával kezdődött.

Miután a terhességi tesztje pozitív lett, Kelsey Hatcher megosztotta a hírt férjével, Calebbel. „Amikor elmondtam neki, hogy ismét terhes vagyok, így válaszolt: „Rendben, mi van még? Nagyszerű lesz.”

Körülbelül nyolc héttel később, az első ultrahangon

azonban váratlan fordulat történt – írja a CNN. Gyorsan megtalálták a babát, és jelentették Hatchernek, hogy minden rendben, egészséges. Hatcher azért elmondta a technikusnak, hogy két méhe van – ezt az állapotot uterine didelphysnek nevezik. A technikus köszönte szépen, majd gyorsan csekkolta a második méhet is, hogy megbizonyosodjon arról, minden rendben van.

Mindkét méhében babát vár ez az anyuka

„Amint áthelyezte az ultrahangpálcát a hasam másik oldalára, azt mondtam: „Úristen! Van még egy; kettős terhesség. Az ápolónő pedig el volt ragadtatva. Még abban sem volt biztos, hogy van-e erről statisztika” – mesélte Hatcher.

2022-ben körülbelül 3,6 millió baba született az Egyesült Államokban, közülük körülbelül 114 000 az iker. Tehát minden kétszáz élve születésre körülbelül három ikerpár születik. Közülük kettő valószínűleg kétpetéjű, ami azt jelenti, hogy két külön megtermékenyített petesejtből származnak. Persze Hatcher állapota is ritka:

kétezer nő közül nagyjából egy születik két méhvel.

Ahhoz pedig, hogy valaki mindkét méhében egyszerre essen teherbe, két petesejtet kellett megtermékenyíteni, mindegyik méhben egyet. Becslések szerint annak esélye, hogy egy nő két méhe egyszerre hordozzon babát, körülbelül egy lehet a kétmilliárdhoz. Hatcher tehát körülbelül hétszer nagyobb valószínűséggel nyerhette volna meg a lottót, és körülbelül 131 000-szer volt nagyobb esélye annak, hogy élete során valamikor villámcsapás érje. Hatcher egyébként

mindkét méhében hordott már ki babát, de egyszerre soha.

Dr. Shweta Patel, aki Hatcher szülészorvosa az alabamai Birmingham egyetemen azt mondta, hogy még az orvosi egyetemen sem tanult erről, annyira ritka dolog. A két lány baba amúgy szépen fejlődik, már a 34. terhességi hétben járnak. Hatcher szerint a legkülönösebb dolog terhességében az, hogy bizonyos testhelyzetekben nemcsak egy, hanem kettő babapocakja van.

Mindkét méhében babát vár ez az anyuka

Amikor este a foteljában fekszik, „majdnem szétválnak a lányok, és jól látszik a két különálló méh, mert a gyomrom két oldalára esnek”.

Bár gyakorlatilag ikrek, mivel nem egy anyaméhen osztoznak,

és nem is érhetnek egymáshoz, Hatcher azon töpreng, vajon lesz-e köztük olyan kötelék, mint más ikreknél. Hatcher hüvelyi szülést szeretne, de két méh esetén nem világos, hogyan fog alakulni a vajúdás és a szülés.

Ráadásul az orvosi csapat sem tudja biztosan, hogy mindkét méh egyszerre kezd-e majd összehúzódni, vagy a babák külön születnek-e. Lehet, hogy az egyik oldalon beindul a vajúdás, de a másikon nem, ezért lehet, hogy azon az oldalon hormonokkal kell szülést előidézniük. Talán császárra is szükség lesz – majd kiderül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top