nlc.hu
Család

Egy anya pere a gyámhivatal ellen

Nagyon elhúzódott a gyámhatósági eljárás, pert indított egy anya és nyert

Gyakran 30 nap helyett fél évig is húzódik a felülvizsgálat.
kisgyerek

Súlyos probléma, hogy a gyámhatósági eljárásokban – amelyek érintettjei nagyon nagy részben a leghátrányosabb helyzetű emberek – a hatóságok sokszorosan túllépik az eljárási határidőket. Ezt látszólag következmények nélkül megtehetik a gyámhivatalok, miközben – sokszor hátrányos helyzetű – családok életének legfontosabb ügyeiről döntenek. Kevesen tudják, hogy az elhúzódó eljárások miatt kártalanítás jár – nemrég egy anya sikerrel perelt, miután a kormányhivatal elutasította ennek kifizetését – számolt be az rtl.hu.

A TASZ Egyenlőségprojektjét vezető Boros Ilona arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekkiemelésről szóló döntést 30 napon belül felül kellene vizsgálni, ehelyett gyakran fél évig is húzódik a felülvizsgálat, és addig a szülő vár arra, hogy visszakapja-e a gyerekét vagy sem. „Különösen súlyos jogsértés, ha erre nem néhány nappal többet, hanem hónapokat kell várnia. Ráadásul ezek nem egyedi esetek, hanem rendszerszintű, országos probléma, hosszú évek óta” – hangsúlyozta a jogász.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény kimondja, hogy ha a hatóság nem intézkedik a határidőn belül, akkor köteles visszafizetni az eljárási illetéket a kérelmező ügyfélnek.

Boros Ilona elmondta: nemrég pert nyert egy ügyfelük, akinek a gyermekével szemben gyámhatósági eljárás indult, és a hatóság többszörösen túllépte a határidőt. Ő azonban nem hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, hanem budapesti, rendezett körülmények közt élő szülőként ismerte az idézett jogszabályt, és beadott egy kérelmet, amire a hatóság kifizette a tízezer forintot.

Egy mélyszegénységben élő család számára tízezer forint nem elhanyagolható, de nyilvánvaló, hogy köszönőviszonyban sincs ez az összeg azzal, hogy milyen lelki károkat okoz, amikor az elhúzódó eljárás bizonytalanságban tartja őket – jegyzi meg a portál.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top