nlc.hu
Család

Örökbefogadás nevelőszülőként

Elvették a gyereket a nevelőszülőtől, pedig örökbe akarta fogadni – mi állhat a háttérben?

Kiemeltek egy kisgyereket a balmazújvárosi nevelőszülők családjából, akik örökbe szerették volna fogadni a gyereket, ám egyelőre nem tisztázta a gyámhivatal a kiemelés pontos okait. Ennél a családnál egy másik kisfiú, E. esetében is elindították az eljárást, de végül tegnap elhalasztották a kiemelést.

A balmazújvárosi Balog házaspár nevelőszülőként babakora óta nevelte a négyéves M.-t. A kisfiút annyira a magukénak érezték, hogy jelezték a gyámhivatalnak, hogy szívesen örökbe fogadnák a kisfiút, ám a hivatal más örökbefogadókat keresett M. számára. Az örökbefogadásra két házaspár is jelentkezett, az első visszalépett, a második házaspárral való találkozásra a nevelőszülők elvitték M.-et, ahol olyan konfliktus alakult ki, ami miatt az örökbefogadók visszaléptek, ezért a gyámhivatal úgy döntött, hogy a kisfiút ki kell emelni a nevelőszülők felügyelete alól, mert akadályozzák az örökbefogadást. Az ügyet azóta sem sikerült felgöngyölíteni, a gyámhivatal által felsorolt hivatalos okok elég gyenge lábakon állnak.

Kincs Beáta, a család segítője azt írta az nlc szerkesztőségének a levelében, hogy a hatóságok februárban elindították a másik ötéves kisfiú, E. kiemelését is, aki együtt, testvéri viszonyban nevelkedett M.-mel a Balog házaspárnál. „A családnál nevelkedik egy másik kisfiú is, aki most ötéves. Ő néhány hónapos korában a kiskorú vér szerinti anyukájával került a családhoz. Időközben az anyuka nagykorú lett, és a fiát hátrahagyva külföldre költözött.

A kisfiút (érthetően) már ez is nagyon megviselte, magatartásproblémáit azonban sok türelemmel kordában tudták tartani. Ő M. kiemelését testközelből nézte végig decemberben.

Része volt a nevelőszülei elkeseredésének, a borzasztóan szomorú karácsonynak, hiányolta nevelt testvérét. Az óvoda januári újranyitása után olyan súlyos magatratás és viselkedésproblémái jelentkeztek, amivel az óvoda minden jószándéka ellenére nehezen tud megbirkózni – itt nagyon kofliktusos a kisfiú helyzete. A nevelőszülők jelentik az egyetlen biztos pontot rövidke életében.”

A Balog házaspár az RTL híradójában:

Kincs Beáta elmondása szerint a gyámhivatal arra hivatkozva indította el a másik kisfiú, E. kiemelését, hogy a nevelőszülők akadályozták M. örökbefogadását, illetve hogy nem megfelelő otthon a hangulat, mert a nevelőszülők nem tudják M. távozását feldolgozni. Az eljárás során a házaspár számára úgy tűnt, hogy a gyám, gyámhivatal és a nevelőszülői szolgálat összefogott azért, hogy őket, a nevelőszülőket ellehetetlenítsék. Ami már csak azért is érthetetlen, mert M. kiemelésének határozatában azt írta a gyámügy, hogy

A nevelőszülő a kiskorút szeretetteljes közegben, a teljes körű ellátását biztosítva neveli.

Ez a mondat azért is fontos, mert az ehhez hasonló kiemelések, nevelőszülőtől elvételek akkor szoktak történni, ha bántalmazzák a gyereket a nevelőszülők, márpedig erről – a gyámhivatal saját határozata szerint – szó sem volt. E. kiemelését a napján, egyelőre elhalasztották, a jövője bizonytalan.

Az események hátterében állhat talán az is, hogy az örökbefogadás szabályainak nem felel meg a házaspár, illetve nem tudjuk azt sem, hogy a nevelőszülők rendelkeznek-e érvényes örökbefogadásra alkalmassági határozattal. A hivatalosan nevelőszülő általi örökbefogadásnak nevezett procedúrának ugyanis megvannak a saját, törvényben meghatározott kritériumai, lehet, hogy ezek nem teljesültek. Bár laikusként azt gondolnánk, hogy hol máshol lenne jobb helyen a gyerek, mint a nevelőszülőknél, akik addig nevelték, a szakmai szempontok és szabályok máshogy működnek.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Tájékoztatás az örökbefogadásról című dokumentumában olvasható információk szerint: „Amennyiben a nevelőszülő jelzi örökbefogadási szándékát, őt is figyelembe kell venni lehetséges örökbefogadóként.

Önmagában viszont az a tény, ha a nevelőszülőnél az örökbefogadásra való alkalmasság feltételei fennállnak, nem teremt jogosultságot a nevelőszülő számára a gyermek örökbefogadására.

A szakembereknek a gyermek számára legmegfelelőbb örökbe fogadni szándékozók kiválasztásáról kell dönteniük, aki lehet a nevelőszülő is, amennyiben a gyermek igényeit, szükségleteit hosszú távon és örökbefogadó szülőként, várhatóan ő tudja legmegfelelőbben kielégíteni.”

Amikor a nevelőszülő akarja örökbe fogadni a gyereket, akkor neki és házastársának is alkalmassági vizsgálatra kell mennie, amelynek során a kijelölt gyámhivatal az engedélyezési eljárásban dönt arról, hogy lehetnek-e örökbefogadó szülők. Azaz nem jelent előnyt vagy hátrányt az, ha nevelőszülőként jelentkezik az örökbefogadásra, ugyanolyan feltételeknek kell megfelelnie.

Nevelőszülő általi örökbefogadás esetén a nevelőszülőre ugyanazok az alkalmassági feltételek vonatkoznak, mint más örökbe fogadni szándékozókra.

– írja a jogszabály. Ez akkor is így működik, ha előtte a nevelőszülőnél nevelkedett a gyerek, a dokumentumban leírtak szerint épp a gyerek érdekében van szükség erre. A nevelőszülő nem is kérelmezheti a gyám nélkül az örökbefogadási alkalmasság vizsgálatát: „A nevelőszülő önálló kérelmére nem indulhat el az engedélyezési eljárás akkor sem, ha a nevelőszülőt korábban a gyámhatóság egyes gyámi feladatok ellátására kirendelte, mert ebben az esetben is a gyermekvédelmi gyám látja el a gyermek törvényes képviseletével kapcsolatos feladatokat. A nevelőszülő alkalmasságát az örökbefogadandó gyermek szerint illetékes TGYSZ vizsgálja.”

Bár az ügy bonyolult és nem látunk bele a gyámügy papírjaiba, hogy minden részletét értsük, de az szinte biztos, hogy a gyerekeknek a jogi huzavona és az, hogy kiszakítják őket a megszokott környezetükből, traumatikus élmény. Megkeresésünkre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivataltól a következő választ kaptuk:

„Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal kiemelt hangsúlyt fektet a családok és azon belül is a gyermekek védelmére. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott döntés nem nyilvános, így a sajtó részére egyedi gyámhatósági ügyekben tájékoztatás nem adható.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top