nlc.hu
Család

A 105 éves Ida néni élete

Ez lehet a 105 éves Ida néni hosszú életének a titka

Életkorával a történelmi Magyarország területének legidősebb magyar állampolgára.

Öt éve, századik születésnapjára kapta vissza a magyar állampolgárságát az az idős erdélyi asszony, aki 1918 október 17-én született a Torda melletti kis faluban, Bágyonban, és soha nem is lakott máshol. A 105 éves Székely Ida szellemileg teljesen friss, de már nehezen mozog, bevallja, legjobban már csak ücsörögni szeret, a helyi idősotthonban él további 10 lakóval, akik mindannyian közel vannak a 100 évhez – írja a Vasárnapi Blikk.

103 évesen még egyedül élt a szülőházában, háztartást vezetett, sütött-főzött-mosott-takarított, segítséget nem fogadott el. Végül egészségi állapota miatt engedett a rokonai unszolásának, s lett a református idősotthon lakója. “Negyven éve élek magányosan, mióta a férjem meghalt. Három testvérem volt, mindegyiket eltemettem. Nekem nem lehetett gyermekem, de a testvéreim gyerekei, unokái rendszeresen meglátogatnak. (…) Százéves koromra már nagyon nehezen mozogtam, állandóan elestem, kifordult az ujjam, eltört a kulcscsontom, ki kellett találnom valamit. Fájnak a lábaim, leginkább ücsörögni szeretek. (…) Amikor rám nyitja az ajtót valamelyik rokon, ismerős, az hetekre erőt ad” – mesélte a bulvárlapnak.

Van egy daganat az arcán, de nem műthetik meg, mert félő, az altatást nem bírná a szíve. Ám Ida nénit ez nem zavarja: “Nem megyek már bálba, nem kell már szépnek lennem, elviselem ezt a terhet is”.

Bágyonban nem ritka, hogy 90 évig is elélnek az emberek, a környékbeliek szerint a helyi, jó levegő, a tiszta víz mellett az egészséges táplálkozásban rejlik a titok: a helyi tehenek teje, a háztáji zöldségek, természetes takarmányon nevelt állatok húsa, valamint a fizikai munka adta edzettség.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top