nlc.hu
Család
Születési szezonalitás jelensége

Ugyanabban a hónapban születtél, mint édesanyád? Íme az ok, miért

Van a családodban „születésnapi szezon”? Ez nem véletlen, állítják a tudósok.

A Population Studies folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a nők nagyobb valószínűséggel szülnek gyermeket ugyanabban a hónapban, mint amikor a saját születésnapjuk van – a kutatók azt állítják, hogy rájöttek, miért.

Egy spanyol és egyesült államokbeli csapat több mint 10 millió spanyolországi és franciaországi születés hivatalos adatait elemezte egy év alatt. Köztudott, hogy bizonyos országokban a születések bizonyos mintákat követnek, amelyek összhangban vannak a kulturális és pszichológiai trendekkel – ezt a jelenséget születési szezonalitásnak nevezik.

Ám amikor a kutatócsoport az anyák születési hónapja alapján csoportokba sorolta a születési adatokat, kiugrott a korreláció. „Bár a születési szezonalitás kutatása kimutatta, hogy a nők születési időszaka valamilyen módon befolyásolja gyermekeik születési idejét, ezeknek a kapcsolatoknak a mechanizmusait még nem azonosították” – írták a tanulmány szerzői.

„Nemcsak azt tapasztaltuk, hogy a nők saját születési évszaka befolyásolta gyermekeik születésének évszakos mintázatait, hanem tisztáztuk, hogyan működik ez a hatás: a nők nagyobb valószínűséggel vállalnak gyermeket ugyanabban a hónapban, amikor születtek (egy 4,6 százalékkal több az olyan születések száma, ahol a születési hónapok egybeestek)” – folytatták.

Például Spanyolországban a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők nagyobb valószínűséggel terveznek tavasszal szülni. Ha egy felsőfokú végzettségű nő nevel egy gyermeket, megnő annak az esélye, hogy a gyermek maga is diplomát szerez, és ezért nagyobb valószínűséggel szül tavasszal. Ez a minta aztán átadódik generációról generációra.

A jelenség, úgy tűnik, a fogantatás előtti szociális vagy viselkedési okokra vezethető vissza. A hasonló hátterű embereknek nagyjából az év azonos szakában születnek gyermekeik.

 

„A születési szezon ahelyett, hogy véletlen változó lenne, a családi jellemzőkkel függ össze – zárta a tanulmány.

Sokkal ritkább, amikor a gyerekek ugyanazon a napon születnek. 

(via)

születési szezonalitás

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top