nlc.hu
Család

A házi feladat betiltása Lengyelországban

Betiltották a házi feladatokat a lengyel iskolákban

A lengyel oktatásügyi miniszter szerint a gyerekeknek hétvégenként pihenniük kell,
leckeírás,

Megszüntette a házi feladatokat az iskolákban a lengyel oktatási miniszter. Véleménye szerint a gyerekeknek ugyanis az iskola után pihenniük kell, nem pedig feladatokat megoldani – írja a ma7.sk.

A rendelkezés áprilistól lép érvénybe a lengyel iskolákban – jelentette be az oktatási miniszter. Barbara Nowacká úgy véli, a tilalmat pár év múlva a középiskolákra is kiterjeszthetik. A tárcavezető már karácsony előtt arra szólította fel a tanárokat, hogy ne adjanak házi feladatot a gyerekeknek, hogy tudjanak pihenni a szabadidejükben, ünnepnapokon és hétvégén.

Korábban már írtunk arról, hogy ha mégis muszáj házit adni, azt úgy is meg lehet oldani, hogy hasznos és élvezhető legyen. Egy írországi általános iskola például már évek óta tartja a „jó cselekedetek hónapját”, melynek keretében újfajta házi feladatokat kapnak a gyerekek: minden egyes hétköznap délután valami apróságot kell tenniük másokért. Hétfőnként egy idős emberrel beszélgetni, keddenként segíteni egy-egy családtagjuknak a napi teendőiben, szerdánként bármit csinálhatnak, ami mások javát szolgálja, csütörtökönként pedig a saját mentális és érzelmi jóllétükért kell tenniük valamit.

Ám arra is volt már példa idehaza, hogy iskolát váltottak a szülők, mert úgy érezték, nem elég a házi feladat az elsős kisfiuknak.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top