nlc.hu
Család

Szájkosarat követelt a vakvezető kutyára a kalauz

Kutyája miatt alázta meg a látássérült utast a kalauz

A jegyvizsgáló azt követelte, hogy gazdája tegyen szájkosarat a vakvezető kutyára, de a jogszabály szerint erre semmi szükség.

Szájkosarat követelt a vakvezető kutyára és megalázó stílusban beszélt az állat gazdájával egy kalauz a Pécs és Budapest között közlekedő vonaton szerdán – számolt be a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Közleményükben azt írják, Pozsgay Dóra és Noé nevű kutyája nem először utazik vonattal, de egy-két apróbb problémát leszámítva ilyen konfliktus még sohasem történt. „Megalázó stílusban kérte számon, hogy kié a kutya és miért nincs rajta szájkosár, és azt hajtogatta, hogy ez az életét veszélyezteti, mert bármikor megharaphatja” – idézte fel Dóra a történteket.

Hiába mondta a kalauznak, hogy vakvezető kutyáról van szó, és a jogszabály szerint nem kell szájkosarat tenni rá, a MÁV alkalmazottja hajthatatlan volt. A kutyán vakvezető hám volt, és Dóra felajánlotta, hogy megmutatja a kutya igazolványát, az oltási könyvét, sőt még a vasúttársaság üzletszabályzatára is hivatkozott, ám a kalauz csak azt hajtogatta, hogy veszélyt jelent az állat.

Miután Dóra megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra, azonnal panaszt tett. A MÁV egyelőre nem reagált a beadványra.

Királyné Barkóczi Emese, a Baráthegyi Vakvezetõ Kutyaiskola kutyakiképzõje Milka nevû kutyáját sétáltatja Miskolcon 2020. március 21-én.

A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik kutyája. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

A vakvezető kutyával közlekedőkre vonatkozó 2009-es rendelet egyértelműen kimondja: „A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.” A másik gyakori konfliktusforrás, hogy valamilyen üzletbe nem engedik be a vakvezető kutyát, pedig a jogszabály szerint a látássérült gazdák (és a kutyák kiképzői is) bemehetnek az ebekkel minden olyan létesítménybe, területre, ami nincs elzárva a lakosság elől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top