nlc.hu
Egészség

Nem engedték be az üzletekbe a vakvezető kutyájával

Két boltba sem engedték be a vakvezető kutyával, beperelte őket és nyert

Korábban taxisofőrök viselkedtek vele hasonlóképpen.
vakvezető kutya

Se a Lidl, se a Profi biztonsági őrei nem engedtek be a vakvezető kutyájával egy kolozsvári vak férfit. Erre beperelte az áruházláncokat és nyert ellenük – számolt be a foter.ro. A pereskedés ugyan több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, de csak most született ítélet. A bíróság arra kötelezte a Lidlt és a Profit, hogy fizessenek a vak férfinek átszámítva mintegy 1,8 millió forintot erkölcsi kártérítésként, valamint fejenként 230 ezer forint perköltséget. 

A vakvezető kutyás férfinek nem ez az első esete, hogy beperel valakit a segítő kutyája miatt. Idén nyáron két, bukaresti Uber-sofőr utasította őt vissza, amikor a négylábúval szeretett volna beszállni. Mindkét ügyből per lett. A bíróság akkor is a látássérült férfi javára döntött: akkor átszámítva mintegy 760 ezer forintos kártérítést ítéltek meg neki.

Hasonló esetek már nálunk is történtek. Volt, hogy egyszer a Rossmannba nem engedtek be egy férfit a vakvezető kutyájával. Az őr később elnézést kért, az ügy pedig egészen az Egyenlő Bánásmód Hatóságig eljutott. Pár éve boltokat teszteltek vakvezető kutyások, és nem jutottak be mindenhova. Akkor elsőként Csongrád vármegyében, összesen 80 kereskedelmi üzletben vizsgálták meg, hogy mégis miként fogadják a látássérült embereket és vakvezető kutyáikat. Segítő szándék akadt bőven, visszautasítás kevesebb, de nemegyszer szükség volt magabiztos fellépésre a boltba való bejutáshoz, pedig a törvény a kutyák és gazdáik mellett áll.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top