nlc.hu
Család

32 éve ápolja magatehetetlen lányát

32 év után magára maradt magatehetetlen lányának ápolásában Katalin

Kitti egy felnőtt testbe zárt gyerek, aki 24 órás ápolást igényel.
ápolás,

Katalin 32 évvel ezelőtt életet adott elsőszülött gyermekének, Kittinek, akiről másfél éves kora körül derült ki, hogy születésekor oxigénhiány léphetett fel nála, melyet egy korai agyvérzés is kísért. Bár a tornyosnémeti anya a férjével gondozta a magatehetetlen lányukat, most azonban – férfi halála következtében – magára maradt vele. János hirtelen rosszul lett és már nem lehetett rajta segíteni, hiánya pedig hatalmas űrt hagyott a család életében. „Képtelenek vagyunk felfogni, hogy mi történt. Olyan, mint egy rossz álom. (…) Nem tudom, hogyan fogom tudni egyedül végigcsinálni” nyilatkozta megtörten a Borsnak Katalin.

János a beteg lányuk ellátásában és az otthoni feladatok elvégzésében is pótolhatatlan volt – mindemellett hatalmas szeretettel vette körül Kittit –, ráadásul a halála miatt anyagi nehézségekkel kellett szembesülnie az özvegynek. Katalin most abban látja a megoldást, hogy eladják a családi házukat, hogy egy kisebb lakásba költözzenek.

Januártól amúgy 6 százalékkal emelkedett az otthon ápolók alapdíja. Akik nem a tartósan beteg gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, de van, aki csak 45 ezret. Ez a legalacsonyabb összeg emelkedett az év elejétől bruttó 2700 forinttal. Hazánkban jelenleg több mint 30 ezer ember gondozza otthon tartósan beteg családtagját. Ők évek óta küzdenek azért, hogy a kormány ismerje el: ez is ugyanolyan munka, mint a többi, és emelje meg az ápolási díj összegét.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top