Család

Az NVB megakadályozta, hogy népszavazhassunk az eutanáziáról

Elutasította Karsai Dánielék eutanázia népszavazás kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság.

A Nemzeti Választási Bizottság ülése csütörtök délután több országos népszavazási kezdeményezésről döntött. Az életvégi döntések ügyében, az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász öccse, Karsai Péter kezdeményezett népszavazást – írja a Telex. A referendum tétje az lett volna, kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanázia segítői.

Karsai Péter felszólalásában elmondta, az ügy megmozgatta az egész társadalmat, és úgy látja, hogy

a magyar választópolgárok ki akarják fejezni véleményüket

az ügyben. Ezt gondolja az öccse is, aki délelőtt meglátogatott a kórházban.

Az NVB megakadályozta, hogy népszavazhassunk az eutanáziáról

„Azt kérem, hogy támogassák a népszavazási kérdések hitelesítését” – üzente a tagoknak. Sasvári Róbert, a bizottság fideszes kötődésű elnöke azt javasolta, hogy tagadják meg a kérdés hitelesítését. A Fidesz és a KDNP képviselői némi magyarázkodás mellett el is fogadták az elnöki iránymutatást és elutasították mindkét, eutanáziára vonatkozó kérdés hitelesítését.

A fideszes többség pontosan ezeket a kérdéseket utasította el:

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa

a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Mindkét kérdés arra vonatkozott tehát,

hogy bocsássák népszavazásra annak eldöntését: kaphassanak-e a jelenlegi büntető szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítő személyek. Így azok, akik például olyan betegek öngyilkosságát segítik, mint Karsai Dániel, akinek állapota egyre romlik, gyógymód pedig nincs az ALS-betegségére, amely miatt lassan teljesen elveszíti majd a mozgás- és beszédkészségét.

 Karsai Dániel már a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé citálta a magyar államot, mert hatályos magyar törvények nem engedik, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal” fejezze be az életét. Az ügyben a meghallgatást november végén tartották, azon Karsai is beszédet mondott. A soron kívül kezelt ügyben még nincs döntés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top