nlc.hu
Aktuális

A Medián felmérése az eutanáziáról

Így gondolkodnak a magyarok az eutanáziáról

Tíz év alatt sokat változott a kegyes halál itthoni megítélése.

Az elmúlt hetekben Magyarországon sok szó esett az eutanáziáról. Mint ismert, Magyarországon továbbra sem engedélyezik az aktív eutanáziát, a kegyes halál egyetlen formája a passzív eutanázia, vagyis 18 év feletti, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők eldönthetik, hogy igénybe szeretnék-e venni az adott egészségügyi szolgáltatást, azonban életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha valaki gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved.

Emiatt döntött úgy Karsai Dániel alkotmányjogász, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, hogy a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indít azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Ügyében még nem született döntés, de a magyar kormány arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét.

De hogyan gondolkodik maga a társadalom erről a kérdésről? Erről készített egy felmérést a Medián, aminek eredményét a hvg.hu ismertette. Mint kiderült, a megkérdezettek 46 százaléka már hallott Karsai Dániel peréről, elsöprő többségük, pontosabban 82 százalék pedig egyetértett azzal, hogy „a gyógyíthatatlan betegek szabadon dönthessenek az életük befejezéséről”.

 

Orvos fogja egy páciens kezét

Fotó: Getty Images

A Medián felmérése egy tíz évvel ezelőtti kutatás kérdéseit is megismételte, ebből kiderült, hogy azóta jelentősen nőtt az eutanázia támogatottsága Magyarországon. 2013-ban ugyanis még csak a megkérdezettek 30 százaléka támogatta az aktív eutanáziát, vagyis amikor az orvos adja be a betegnek a halálos injekciót, 2023-ban már a 47 százaléka, a passzív eutanáziát, vagyis amikor az orvosok lekapcsolják a beteget az életfenntartó gépekről pedig tíz éve 22, idén 19 százalék támogatta.

Az eutanázia teljes elutasítása is jelentősen csökkent, egészen pontosan 38 százalékról 21 százalékra. Az eutanázia valamely formáját leginkább a nem vallásosok támogatják (67 százalékuk támogatta az aktívat is, 17 csak a passzívat). A magukat vallásosnak mondó válaszadóknak viszont csak a 18 százaléka válaszolta, hogy az aktív eutanáziát is támogatná, és a passzív eutanáziát is csak 15 százalékuk fogadja el.

A felméréséből emellett az is kiderült, hogy a kormánypárti választók többsége sem utasítja el a „kegyes halál” lehetőségét, a kormánypárti válaszadók 38 százaléka ugyanis támogatná az aktív eutanáziát, igaz, 16 százalékuk csak a passzívat fogadná el, és 30 százalékuk utasítja el teljesen az eutanázia bármely formáját.

A hvg.hu összefoglalója szerint egyébként az, hogy Karsai Dániel nyilvánosan vállalta történetét, hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen növekedett az eutanázia általános támogatottsága. Azok, akikről később kiderült, hogy tudtak Karsai Dániel keresetéről, már azelőtt, hogy a kérdezőbiztosok szóba hozták volna azt, nagyobb (77 százalékos) arányban támogatták az eutanáziát, mint azok, akik nem hallottak róla (66 százalék).

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top