nlc.hu
Család

Sterilizálás külföldön

Szlovákiában sterilizáltatta magát egy 32 éves magyar nő, mert nem akart még 8 évet várni itthon

Nem talált jó alternatívát a fogamzásgátló helyett, így a műtét mellett döntött.
műtét

Szlovákiában végeztette el a művi meddővé tételt (a sterilizációt) egy magyar nő – írja a Telex. A 32 éves Viktória – elmondása szerint – mindig is tudta, hogy nem szeretne gyereket. Az elmúlt tíz évben mindig stabil párkapcsolatban élt, a mostani párjával is évek óta vannak együtt. A tudatosan vállalt gyermektelenségtől azonban hosszú út vezetett a sterilizációig.

Két éve betöltöttem a harmincat, és eljött a 15. évfordulója annak, hogy megszakítás nélkül fogamzásgátlót szedtem” – mondta Viktória, akinek a nőgyógyásza azt tanácsolta, hogy nem ajánlatos ilyen sokáig szednie a gyógyszert. Egy vizsgálaton kiderült, hogy a fogamzásgátló megzavarta a hormonháztartását, emiatt úgy döntött, mindenképpen abbahagyja a gyógyszert, viszont nem talált helyette jó alternatívát. Ezért választotta a sterilizációt.

Miután elkezdett utánanézni a lehetőségeknek, elég hamar szembesült azzal, hogy a sterilizációt Magyarországon szigorú feltételekhez kötik: csak az választhatja, aki elmúlt 40 éves vagy van 3 gyereke. Viktória ezért úgy döntött, hogy külföldön műtteti meg magát. A szlovák magánkórházban 600 eurót (mintegy 232 ezer forintot) kellett fizetni a beavatkozásért, és csupán egy kérvényt kellett kitöltenie. 

Viktóriát és a barátját a napokban műtötték meg, még aznap hazaengedték őket a kórházból. „Mikor felébredtem a műtétből, elöntött az önfeledt boldogság és nyugalom, amiért soha többé nem kell aggódnom a teherbe esés miatt” – vallotta be a fiatal nő, hozzátéve: a környezete jól fogadta a döntését.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top