nlc.hu
Család

Hogyan kelti fel egy jó mese a kicsik kíváncsiságát?

Hogyan kelti fel egy jó mese a kicsik kíváncsiságát? Erre keresi most a választ a JimJam

A legnépszerűbb hazai gyermekcsatorna, a JimJam TV csatorna a legkisebbeket szólítja meg lassabb, tanító és kedves meséivel. Januárban a kíváncsiság került a kiemelt programok középpontjába, mely szélesíti a kicsik látókörét, motiválja őket kérdéseik megfogalmazásában és a világ felfedezésében.

Boribon – az örök klasszikus

A JimJam csatorna fő célja az, hogy kis nézőit interakcióra buzdítsa, bátorítsa, hogy a mese megtekintése után családi körben vagy barátokkal is beszélgessenek a történetekben előforduló témákról. Erre kitűnő példa a csatorna által tavaly év végén bemutatott, Marék Veronika nevével fémjelzett Boribon, melynek könyvein generációk nőttek fel.  

Marék Veronika minden történetében jelen van az egymással való törődés, a segítségnyújtás, a gondoskodás és a kreativitás. Nagyszerű témái sokféle forrásból származnak: saját emlékeit is beépítette meséibe, de a fiatal olvasóktól érkező üzeneteket is figyelembe vette, mikor újabb és újabb Boribon meséket alkotott.

Marék Veronika

Marék Veronika

„Előjönnek az én gyerekkori élményeim, ilyen volt Boribon házikója, vagy a titokról szóló mese. Unokám ihlette a Boribon pancsol című könyvet, ez az ő Balaton-élményéről szól. Volt úgy, hogy a gyerekek üzentek nekem: miért nincsen fiúknak szóló mese? Igazuk volt, és mindjárt hármat is írtam: a címük: Boribon kirándul, Boribon focizik, Boribon autózik. A legviccesebb az volt, amikor a 12-ik kötetnél rájöttünk: szegény cicának nincs is neve…”

Ahogy az írónő fogalmaz, a legemlékezetesebb visszajelzést az olvasóktól az Annipanni, mesélj nekem című könyvemért kapta.

„Nagyon vigyáztam mindig arra, hogy a könyveimnek ne legyen külön pedagógiai mondanvalója, hiszen, ha jó és igaz a mese, akkor benne rejlik az üzenet. Micsoda meglepetés volt, amikor egy anyuka azt mondta: „A mese után a kislányom életében először megkérdezte: Anya,  mit segíthetek neked?”

Számomra ez olyan volt, mint a Nobel-díj.

M. Tóth Géza

M. Tóth Géza

Hogy a személyes élmény mennyire fontos tud lenni egy-egy mese kapcsán, azt M. Tóth Géza, a rajzfilm egyik rendezője saját családja révén tapasztalta meg. A Boribon lánya kedvenc meséje volt, most pedig már unokája is ezen nő fel.

„Minden családnak vannak saját, belső használatú mondatai, amelyeknek az igazi jelentését csak a családtagok ismerhetik. Emlékezetes történetek, ikonikussá váló pillanatok vannak ezek mögött, és persze személyek, akiktől a mondatok származnak. A mi családunknak is van számos efféle, és az egyik éppen Boribonhoz kapcsolódik. Bármilyen örömteli pillanatban elhangozhat, mégpedig válasz gyanánt valamely örömteli hírre. Valaki bejelenti, hogy hazaérkezett, asztalon az ebéd, esetleg megtalálta a szemüvegét, és már jön is a válasz valakitől: „– ujjongott Bojibon.”

Letisztult formák a legjobb meseélményért

Jurik Kristóf

Jurik Kristóf

Jurik Kristóf, a mese másik rendezője szerint a klasszikus mesét frissen, ropogósan, a mai audiovizuális nyüzsgés környezetében kellett feldolgozniuk, figyelembe véve azt a célt is, hogy a következő generációk számára is élvezetes legyen.

„A Boribon a legkisebb gyerekeknek szól, ezért erre nagyon szigorúan odafigyeltünk. Ahogy a könyvek esetében nagyon gyakran a Boribon az első, amivel a kicsik találkoznak, a filmsorozat az első rajzfilmnézés élményét is magában hordozza. Szándékosan lassú, nyugodt, visszafogott, mondhatni csendes bemutatását választottuk a történeteknek. A mozdulatok tagoltak, egyszerre csak egy dolog történik, a lehető legkevesebb vágással, időbeli ugrással. Ilyen szempontból jobban hasonlít egy színházi előadásra, mint filmre, de 

pont ettől különleges műfaj.

Miben segít Boribon?

A sorozat főszereplője Boribon, a kíváncsi játékmackó és legjobb barátja, Annipanni, akinek segítségével kedvenc macink könnyedén ismerkedik a körülöttük lévő világ dolgaival, összefüggéseivel, ezáltal jobban megismerve önmagát. A sorozat epizódjai olyan alapvetően fontos értékeket hangsúlyoznak, mint a ragaszkodás, gondoskodás, együttműködés vagy az empátia.

„A sorozathoz szükségem volt egy felnőttre és egy gyerekre. A felnőtt Annipanni lett, aki igazából nem az anyukája Boribonnak, inkább a nővére talán. Ezt az olvasók fantáziájára bízom. A gyerek Boribon, egy igazi kismackó, kíváncsi, szeleburdi, néha kicsit félős, máskor pedig merész. Bence a szomszédban lakik, és jól képviseli a férfias elemet: okos, türelmes, segítőkész” – mesél szereplőiről Marék Veronika, a Boribon-könyvek megalkotója.

Boribon és Annipanni a JimJam-en

Boribon és Annipanni a JimJamen

Hogyan kelti fel egy jó mese a kicsik kíváncsiságát?

Minden szülő számára fontos, hogy támogassa és ösztönözze gyermeke kíváncsiságát, válaszokat adjon kérdéseire, biztosítsa számára a lehetőséget a felfedezésre, és bátorítsa a kreativitását. Ezt könnyedén megteheti egy jól megválasztott mesével, melyben a beszélgetések, a kérdések feltevése és a történetek körül kialakított interaktív élmények mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mesék valódi tanulási és kíváncsiság-ébresztő eszközként szolgáljanak.

  • Új világok megnyitása: a mesék gyakran olyan kitalált világokba vezetik a gyermekeket, ahol szokatlan, számukra ismeretlen lényekkel, helyzetekkel és eseményekkel találkozhatnak. Ez már eleve önmagában hordozza kíváncsiságuk felkeltését.
  • Kérdések felvetése: egy jó mese sokszor megannyi kérdést vet fel a gyerekekben: ki mit tesz, mi miért történik? Ezek a kérdések ösztönzik a kíváncsiságot, a gyerekek pedig a mese, a szülők segítségével, de akár maguktól is megpróbálhatnak válaszokat találni.
  • Szereplők és kapcsolatok: a karakterek és a köztük kialakult kapcsolatok sokféle érzelmet és szándékot hordoznak. A gyermekek gondolkodhatnak a karakterek döntéseiről és érzéseiről, ami segíthet az empátia kialakításában és a szociális készségek fejlesztésében.
  • Problémamegoldás: a mesék szereplői számos kihívással és akadállyal találkoznak, melyeket meg kell oldaniuk. Ez nemcsak a problémamegoldó gondolkodást fejleszti, de a kíváncsiságot is serkenti azáltal, hogy felkelti az érdeklődésüket a lehetséges megoldások iránt.
  • Kreativitás ösztönzése: A mesék, a kitalált világok sokszor inspirálják a gyerekeket, hogy elképzeljék és kifejezzék saját ötleteiket is.
  • Tanulságok és értékek: a gyermekek a mesék által kaphatnak olyan célt, hogy megpróbálják megtalálni a történetből kiolvasható üzeneteket és életbölcsességeket.
  • Szociális készségek: a kíváncsiság ösztönzi a gyerekeket a mások iránti érdeklődésre és a szociális kapcsolatok kialakítására. A feltett kérdések által bevonódnak a körülöttük lévő világba, és könnyebben megértik más emberek perspektíváját is.

A január a gyermeki kíváncsiság hónapja volt a JimJam-en

Mi is az a kíváncsiság?

Talán nem is olyan könnyű megfogalmazni, mit értünk kíváncsiság alatt, hiszen annyi mindent foglalhat magában. A kíváncsiság az az erős vágy és érdeklődés, amely arra ösztönöz bennünket, hogy felfedezzük és megismerjük a körülöttünk lévő világot. Ez a belső hajtóerő késztet minket arra, hogy feltételezéseket tegyünk, kérdéseket tegyünk fel, és aktívan kutassunk az ismeretek és tapasztalatok után. A kíváncsiság segíti az új dolgok megértését, az érdekes ötletek felfedezését, mely hozzájárul a folyamatos tanuláshoz és fejlődéshez. Ez egy olyan erő, ami ösztönzi a kreativitást, segíti a problémamegoldást, és kialakítja a pozitív szemléletet az élet iránt. A kíváncsiság képessé tesz minket arra, hogy nyitottak legyünk az ismeretlenre, és elősegíti a felfedezés, az új tapasztalatok és az állandó fejlődés élményét.

Ha Boribon kíváncsivá tett, ezeket a meséket is neked ajánljuk a csatorna kínálatából:

  • Daisy & Ollie
  • Ruff Ruff, Tweet és Dave
  • Rejtélyek Tesz-Vesz városban 
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top